fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Din 24 iunie, Muzica se ridică la puterea FITS

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are loc între 24 iunie și 3 iulie și este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului! Pentru zece zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spații de joc.
FRUMUSEȚE este tema acestei ediții și, cu siguranță, aceasta definește și cele câteva zeci de evenimente muzicale desfășurate la FITS pe parcursul celor zece zile de Festival și despre care vă invităm să citiți în cele ce urmează.

De la muzica prebarocă și barocă, într-un program cu cei care l-au inspirat pe marele Bach, ajungem la rock, În Piața Mare din Sibiu, alături de Holograf, Cargo și Horia Brenciu.
Din Austria, cu Mozart de Madame Pompadour, FITS ne va plimba pe note muzicale până în Țara eternei primăveri, pentru a asculta Fado de Lisabona cu Mónica Jesus, dar și pentru a descoperi Sufletul Portugaliei împreună cu Pedro Jóia & Miguel Ramos.
Tot de-acolo vine la FITS și „Da Cruz One Man Band”, unica orchestra tradițională din Portugalia formată dintr-un singur muzician care cântă la nu mai puțin de 17 instrumente!

Călătorim mai apoi pe sunetul muzicii de orgă, din Franța, cu „Vox Celestis” și Alexandre Catau, până la Bogotá, în Columbia, de unde vine trupa AAINJAA cu două spectacole: OUKTAPÜNAWAA, un fantastic show de percuție pe scena din Piața Mare, și  „AAINJAA Says Hello”, un salut pe ritmuri de batucada, direct pe pietonala sibiană.

Asociaţia “Corpul Cadeţilor Gl. Mr. Nicolae Uscoi” ne prezintă la această ediție un manifest pentru pace sub forma unui spectacol de muzică folk, poezie și dans popular, simțit în sufletul și picioarele neobosite ale militarilor, iar Muzica Militară a Garnizoanei Sibiu, încadrată la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, ne va ajuta să dăm onorul publicului.

Tocmai din Țara Soarelui Răsare ajung la Sibiu „Vocile Teatrului Noh”, o artă veche de șapte secole care ne va reconecta cu emoțiile universale! Noi revenim pe bătrânul continent, în Franța, de unde vine Eric Tarantola, un artist special care ne va încânta cu instrumentele sale extraordinare: un set de tobe alcătuit din tigăi, un trombon vechi, un ceas devenit kalimba și un „chitanjo” – combinația între o chitară și un banjo. Tot din Franța vine și Pigswana Orchestra, un cvartet care ne va delecta, pe Bălcescu, cu ritmuri tradiționale de cumbia, hituri de jazz în stil ska, melodii în stil calypso și rock, coveruri după cântece renumite sau vechi în versiune festivă.
De dragoste și dor ne vor cânta la FITS Izabela Jeżowska și Marcin Grabosz din Polonia, într-un recital extraordinar găzduit de Sala Oglinzilor de la Forumul Democrat German. Și tot de dor, însă de mare, îi putem asculta pe italienii de la La Cantiga de la Serena, un ansamblu de muzicieni și cercetători din Salento care au inițiat un proiect menit să redescopere și să recreeze muzica străveche din bazinul mediteranean.

Călătoria muzicală de la FITS ne poartă din nou în America de Sud și din nou în Columbia, de unde vin cei de la Puerto Candelaria, deținători ai unui Latin Grammy, apoi poposim puțin în Argentina și revenim degrabă în Europa, alături de Duchamp Pilot, o colaborare între Argentina, Anglia și Scoția, dar și între mai multe genuri muzicale precum rock, pop, new-wave și rock progresiv cu elemente psihedelice și de punk.

Din Spania vine Tumultul pasiunii, pe ritmuri de flamenco, desigur: saxofonul, chitara, vocea și dansul se contopesc în „mașinăria flamenco” – un mecanism automatizat care ridică acest spectacol la un cu totul alt nivel, dând naștere unui sunet cu desăvârșire nou și fascinant în Piața Habermann. Nici Germania nu lipsește din călătoria muzicală de la FITS: Muzica vântului va fi un concert cu adevărat memorabil, atât prin talentul și versatilitatea celor doi artiști, Büdi Siebert & Stefan Charisius, cât și prin ineditele lor instrumente muzicale!

Gospelul e deja tradiție în programul FITS astfel că nu are cum să lipsească nici de la această ediție, cu reprezentanți de marcă ai genului, din UK – London International Gospel Choir, dar și din România  – Pro Gospel Timișoara.

Și, gata, în România ne oprim din acest parcurs, dar nu înainte de a adăuga în programul muzical al Festivalului pe talentatele violoniste de la Muse Quartet, care vor oferi un concert acustic la Biserica Ursulinelor, și pe Marius Mihalache, al său band și a sa Săftița – un mix de sintetizatoare psihedelice peste un țambal, caval, flaut și alte instrumente clasice din folclorul românesc.

În fine, un ultim popas în aceasta prezentare a muzicii ridicate la puterea FITS, nelipsită la ultimele ediții ale Festivalului, mult-iubită de public: Fanfaaaraaaa de laaaa Cozmeeeeești! Cea mai veche fanfară din România (120 de ani) ne va încânta, ca de obicei, pe pietonala Bălcescu, însă va poposi, tot în cadrul FITS, și la Gura Râului și Săliște. Accesul este liber pentru toți iubitorii muzicii.

 

 

 

INSTITUȚII:

 

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat sub ÎNALTUL PATRONAJ AL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI și sub ÎNALTUL PATRONAJ AL PREȘEDINTELUI REPUBLICII FEDERALE GERMANIA de:

TEATRUL NAȚIONAL RADU STANCA SIBIU

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI SIBIU

CONSILIUL LOCAL SIBIU

 

Eveniment realizat cu sprijinul:

GUVERNULUI ROMÂNIEI
MINISTERULUI CULTURII
MINISTERULUI EDUCAȚIEI

MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE

MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE

MINISTERUL ANTREPRENORIATULUI ȘI TURISMULUI

UNIVERSITĂȚII LUCIAN BLAGA SIBIU

 

Co-organizatori:

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN

 

Acţiune cofinanţată de Consiliul Judeţean Sibiu:

CONSILIUL JUDEȚEAN SIBIU

 

Co- Producători:

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE

 

Parteneri Strategici:

AMBASADA REPUBLICII FEDERALE GERMANIA

INSTITUTUL GOETHE

CONSULATUL GERMANIEI LA SIBIU

AMBASADA FRANȚEI

INSTITUTUL FRANCEZ

AMBASADA JAPONIEI

EU–JAPAN FEST JAPAN COMMITTEE

AMBASADA SUA

AMBASADA MARII BRITANII

BRITISH COUNCIL

AMBASADA ISRAELULUI

AMBASADA ELVEȚIEI

SWISS SPONSORS’ FUND

PRO HELVETIA

AMBASADA REPUBLICII POPULARE CHINEZE

MINISTERUL CULTURII CHINA

AMBASADA BELGIEI

WALLONIE – BRUXELLES INTERNATIONAL

AMBASADA SPANIEI

INSTITUTUL CERVANTES

ACTION CULTURAL ESPANOLA

AMBASADA REPUBLICII POLONE

INSTITUTUL POLONEZ

AMBASADA AUSTRIEI BUCUREȘTI

FORUMUL CULTURAL AUSTRIAC

AMBASADA LUXEMBURGULUI

 

FILARMONICA DE STAT SIBIU

COMPLEXUL NAȚIONAL MUZEAL ASTRA

BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ASTRA SIBIU

MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL

UNIUNEA ARTIȘTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA

UNITER

 

 

 

 

COMPANII

 

Parteneri Oficiali:

UNICREDIT BANK

DEDEMAN

BRD – GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE

 

Partener Special:

JTI

 

Partener de Tradiție:

RAIFFEISEN BANK

 

Partener Principal:

LIDL

 

Parteneri:

GLS

E.ON ENERGIE ROMÂNIA

 

Partener în inovație:

NTT DATA

 

Partener al Sezonului de Stradă:

BANCA TRANSILVANIA

 

Partener de mobilitate:

AUTOKLASS

 

Partener de călătorie:

LUFTHANSA GROUP

 

Partener al Therme Forum:

THERME BUCUREȘTI

 

Partener pentru sănătate:

MEDLIFE

DENT ESTET

CLINICA POLISANO

 

Parteneri:

ALLIANZ ȚIRIAC

GOOGLE ARTS&CULTURE

LENOVO

 

Partener al Bursei de Spectacole

 și al Programului de Voluntariat:

ALPHA BANK

 

Partener al Festivalului Universităților de Teatru:

thyssenkrupp BILSTEIN

 

Partener:

URSUS BREWERIES

 

Vinurile Oficiale ale Festivalului:

CRAMA OPRIȘOR

 

SPONSORI:

TRANS AGAPE

AQUA CARPATICA

KEEP CALLING

CEC BANK

TULIPA FLOWER SHOP

CASA DENTE

ROMFILATELIA

HAMA

LĂPTĂRIA CU CAIMAC

COLT TECHNOLOGY SERVICES

SAM TRANSPORT

KRONOSPAN

NOTORIOUS STORIES

ATELIER 34

 

PARTENERI MEDIA:

TV5 MONDE

EURONEWS ROMANIA

DEUTSCHE WELLE

EUROPA LIBERĂ

RFI

ROCK FM

MAGIC FM

ADEVĂRUL

ELLE

REVISTA BIZ

ZILE SI NOPTI

IQADS
LITERNET
AGERPRES
CURATORIALIST
URBAN.RO

THEATRUM

CAPITAL CULTURAL

ALBA 24

TRIBUNA

TURNUL SFATULUI

HERMANNSTÄDTER ZEITUNG

SIBIU 100%

ORA DE SIBIU

ȘTIRI DE SIBIU

MESAGERUL DE SIBIU

MONITORUL DE CLUJ

SIBIUL ÎN IMAGINI

GOODTIME

SIBIUL INDEPENDENT

STAR SIBIAN

STRADA CETĂȚII

SIBIUL BUN

SIBIU CITY APP

 

PARTENER DE MONITORIZARE:

mediaTRUST Romania

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si