fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Naţional Social

Dezincriminarea consumului de canabis, propusă în Parlament

Cinci deputați ex-USR-PLUS au depus, ieri, o inițiativă legislativă de legalizare a posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame.

Cei cinci semnatari ai propunerii sunt membri ai Partidului REPER (Reînnoim Proiectul European al României): Simina-Geanina-Daniela Tulbure (deputat Diaspora), Oana-Alexandra Cambera (Ilfov), Cristina Camelia Rizea (Constanța), Andrei-Răzvan Lupu (Prahova) și Daniel Toda (Timiș) 

Inițiativa legislativă prevede înlăturarea sancțiunilor penale (închisoare, amendă penală) și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională în cuantum cuprins între 1.000 și 3.000 de lei, pentru posesia de cantități mici de canabis, în vederea consumului personal.

Autorii proiectului se laudă chiar că inițiativa lor ”este prima de acest fel din istoria României” și ”urmărește alinierea legislației antidrog românești cu cea a partenerilor internaționali precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda, cu recomandările Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP) și cu direcțiile susținute de experții Organizației Națiunilor Unite (ONU) și cei ai Consorțiului Internațional pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor (IDPC)”.

Numai ”beneficii”

Cei cinci deputați susțin că legalizarea acestui drog va aduce numai beneficii, atât pentru consumatori, cât și pentru statul român. ”45% dintre tinerii români cu vârste între 16 și 25 de ani au consumat canabis cel puțin o dată, iar 51% susțin eliminarea pedepselor penale pentru canabis – însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă”, susțin inițiatorii propunerii legislative.

Pedepsele penale le ”pătează cazierul” consumatorilor

Este demonstrat faptul că pedepsele penale pentru persoanele care posedă canabis pentru consum personal nu previn și nu descurajează consumul de droguri. În schimb, astfel de pedepse determină apariția și consumul de etnobotanice, îngreunează accesul la informații și tratament, pătează cazierul celor identificați și îngreunează activitatea parchetelor. Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și substituirea cu amenda contravențională, preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale și penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum și eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantități mici de canabis și eficientizarea activității forțelor de ordine”, se arată în propunerea legislativă .

Canabis = marijuana

Canabis este denumirea generică pentru drogul psihoactiv cunoscut ca: marijuana, iarbă, pot, dope, Mary Jane, hooch, weed, hash, brew, cones, smoke, mull, buddha, ganja, hydro, yarndi, heads, shit și green. Țigările care conțin canabis sunt numite jointuri sau “reefers”. Principala substanță chimică psihoactivă (cu efecte asupra creierului) din canabis se numește delta-9 tetrahydro-canabinol (THC). Aceasta induce senzația de ”high”. Produsele pe baza de canabis au diverse concentratii de THC. Continutul de THC din canabisul ilegal a crescut în mod îngrijorător în ultimii 50 de ani.

Cum ”recunoști” consumatorii

În cazul consumului de canabis în scopuri recreaționale, pot apărea următoarele efecte:

– Schimbarea percepției: efecte halucinogene, consumatorii văd realitatea distorsionat

– Schimbarea stării de spirit: unele persoane resimt o senzație de euforie, alții de relaxare, cunoscută sub denumirea de ”high”.

– Palpitații

– Alterarea capacității de memorare

– Afectarea memoriei pe termen scurt

– Dificultăți de concentrare

– Respirație accelerată

– Volubilitate

– Stare de somnolență

– Lipsa de inhibiții

– Calmarea stărilor de rău

– Apetit crescut, poftă de dulciuri

– Lipsa coordonării

– Anxietate, paranoia

– Senzație de uscăciune a ochilor, gurii, gâtului

– Deficiențe de atenție

Semne ale abuzului de canabis: crize de râs în fazele de început ale consumului abuziv; somnolență, lipsa de concentrare și de coordonare; tendința de a uita foarte repede; ochi roșii; percepția distorsionată a timpului; posesia unui ”kit”, care conține foițe de hârtie, pipe, “bonguri”; paranoia, comportament nerealist.

Conform studiilor, canabisul afectează negativ capacitatea de învățare și memoria, iar daunele persistă mult timp după ce efectele drogului dispar. La adolescenții care consumă canabis, acestea pot persista câțiva ani, iar consecințele asupra creierului aflat în dezvoltare sunt și mai grave.

Etichete:

Recomandam sa citesti si