fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Politica

Dezbateri publice PNRR – ziua 2: Cum dezvoltăm inteligent și durabil marile orașe? Cum valorificăm resursele mediului de afaceri

Dezbateri publice PNRR – ziua 2: Cum dezvoltăm inteligent și durabil marile orașe? Cum valorificăm resursele mediului de afaceri
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a subliniat faptul că, în prezent, PNRR nu are o alocare punctuală pentru dezvoltarea localităților și nici nu indică obiective care urmează să fie susținute.

În acest sens, domnia sa a propus crearea unui instrument de finanțare pentru primării, respectiv un fond de reziliență pentru localități, dat fiind că „Reformele sunt așteptate de la autoritățile centrale, nu de la cele locale, iar dumneavoastră trebuie să încadrați investițiile pe care le aveți de făcut în aceste reforme”, a punctat ministrul Cristian Ghinea. A adăugat faptul că din același fond de reziliență pentru localități ar putea fi finanțate școli, spitale, precum și alte obiective, în baza unui mecanism de prioritizare a investițiilor. Totodată, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a  subliniat că PNRR va trebui să fie un instrument de finanțare flexibil, ușor de implementat și orientat spre realizarea reformelor.

Propunerile pentru dezvoltarea inteligentă și durabilă a marilor orașe au vizat susținerea economiei circulare, colectarea selectivă a deșeurilor, investiții în sisteme de termoficare inteligentă, regândirea zonelor industriale, dar și soluții privind îmbunătățirea vieții de zi cu zi a locuitorilor. Pentru îndeplinirea obiectivelor și implementarea rapidă a reformelor și a proiectelor care le susțin, reprezentanții AMR au propus realizarea de achiziții centralizate.

Dezbateri publice PNRR – ziua 2: Cum dezvoltăm inteligent și durabil marile orașe? Cum valorificăm resursele mediului de afaceri

În cadrul celei de-a doua dezbateri, cea referitoare la competitivitatea economică și digitalizare, au fost prezentate avantajele dezvoltării de instrumente financiare care au un efect multiplicator în economie. S-au discutat soluții pentru îmbunătățirea condițiilor pentru mediul de afaceri, precum realizarea unui punct unic de informare („one stop shop”), care să prezinte toate soluțiile de finanțare disponibile, dar și despre modul în care digitalizarea instituțiilor statului poate îmbunătăți viața antreprenorilor.

Vicepremierul Dan Barna a participat la ambele dezbateri, iar la cea de a doua reuniune a participat și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui.

Mâine, 10 februarie 2021, MIPE va publica pe site „Fișa de reforme și investiții”, un model de document care va ajuta partenerii de dialog să transmit propunerile pentru actualizarea PNRR.

Tot mâine vor avea loc dezbateri publice asupra următoarelor două teme: Resurse pentru modernizare în regiuni și județe – dezbatere alături de Uniunea Națională a Consiliilor Județene și Implicarea Societății Civile. Cum folosim experiența ONG-urilor în elaborarea PNRR? Informații detaliate despre dezbateri, aici: https://mfe.gov.ro/pnrr/. Dezbaterile sunt transmise live pe pagina Facebook a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene: https://www.facebook.com/MinisterulInvestitiilorsiProiectelorEuropene.

Alocare PNRR:

România va avea la dispoziție 30,4 miliarde euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Etichete: