fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Despre Muzeul Național Brukenthal în 2020 și 2021

2020 a fost anul în care toate instituțile de cultură și nu numai, atât din țara, cât și din străinătate au fost afectate din cauza pandemiei de coronavirus. Însă, Muzeul Național Brukenthal a încercat să își atragă vizitatori prin numeroase activități, mare parte dintre acestea desfășurându-se online. Cea mai mare provocare a fost pandemia și închiderea muzeului în timpul stării de urgență, perioadă în care muzeografii s-au dedicat părții de cercetare și documentare, realizând fișe de restaurare a pieselor. Aproximativ 100.000 de vizitatori au trecut pragul insituției pe parcursul lui 2020, potrivit calculelor realizat la finele acestui an.

„Dacă ar fi să tragem o linie acum, la sfârșit de an, cred că a fost neașteptat de bine comparativ cu previziunile pe care le făceam în primăvară. A fost un an în care, cu toate că muzeul a fost o perioadă închis (în prima parte din 2020), am observat că oamenii au fost dornici să ne viziteze. S-a dovedit că muzeul este o instituție culturală etalon în România. Avem aproximativ 100.000 de vizitatori în acest an, o treime față de normal, adică o scădere considerabilă. Din fericire, putem spune că începând cu luna august am reușit să atragem vizitatorii prin expoziții și publicații extraordinare, fiind o muncă de echipă fructoasă. Am reușit să ținem toate evenimentele pe care noi le-am avut în agenda culturală din acest an, chiar dacă unele nu au avut loc în sală cu public, le-am realizat în mediul online, o parte dintre expozițiile care nu au putut fi vizitate au fost filmate și prezentate sub formă de videoclip prin intermediul online-ului.”, a spus Alexandru Chituță, șeful departamentului marketing al Muzeului Național Brukenthal (vezi întregul interviu video).

Ridicarea unei statui Baronului Brukenthal- cel mai important proiect al muzeului în 2021

Muzeul Național Brukenthal este prima insituție culturală din țară care a realizat măști/ acoperitoare de față pe care publicul le putea achiziționa de la intrarea în muzeu și totodată, singura instituție muzeală din lume care oferă celor care îi trec pragul un produs dulce sub genericul Descoperă noul gust al culturii împreună cu Boromir. Fiecare vizitator primește un biscuit branduit cu Brukenthal. Muzeul își propune ca în 2021 să lanseze turtă dulce Brukenthal aflată sub genericul 3 secole Brukenthal, care ar putea fi achiziționate și din magazine.

Instituția muzeală din Piața Mare, alături de muzeele aflate în subordine au pregătită agenda culturală pentru anul 2021 de aproximativ cinci luni, muzeografii sperând să poată realiza evenimentele în prezența vizitatorilor. Anul 2021 va fi un an important, comemorativ pentru Muzeul Național Brukenthal, dar și pentru Sibiu, deoarece se vor sărbărori 300 de ani de la nașterea Baronului Brukenthal. ,,Noi, deja am început campania de promovare pentru 3 secole de Brukenthal. Va fi un an cu evenimente și expoziții importante, în care vom pune accentul asupra personalității Baronului Brukenthal, pe moștenirea Brukenthal, vom avea expoziții contemporane cu artiști recunoscuți atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, vom continua colaborarea cu colecționarul George Șerban, care are o expoziție inedită- 300 de ani de grafică europeană și sperăm ca anul 2021 va fi un an fructuos, colorat și spectaculos. Însă, cred că va fi un an știrbit de numărul mic de vizitatori, se simte scăderea numărului de vizitatori comparativ cu anii precendenți. Sperăm ca lumea să se vaccineze, să considere că nu va mai fi o problemă vizitarea unui muzeu și să revenim încet, încet la viața de zi cu zi pe care am avut-o înainte de 2020.”, a mai precizat Alexandru Chituță.

Ridicarea unei statui sau a unui grup statuar lui Brukenthal și soției sale, Sophia și amplasarea într-o zonă centrală din Sibiu este un proiect mai vechi pe care conducerea Muzeului Național Brukenthal îl are și pe care vrea să îl realizeze în 2021. „Considerăm că este un lucru signevanon să fie amplasată statuia Baronului Brukenthal în Sibiu, deoarece este cea mai importantă personalitate din întreaga istorie a orașului nostru. Suntem în discuții cu Rotary Club Sibiu pentru a prelua acest proiect și sperăm ca în prima parte a anului 2021, dacă toate actele sunt aprobate să anunțăm concursul pentru ridicarea unei statui pietonale în apropierea Palatului Brukenthal din Piața Mare. Noi, ca instituție, nu putem să realizăm acest muzeu, însă sperăm ca prin intermediul prietenilor noștri și prin oamenii de bine din Sibiu să se adune o sumă necesară pentru ridicarea acestui grup statuar.

Etichete: