fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet Sănătate

Depistarea precoce a infecției genitale cu HPV- o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin

Hipertensiunea arterială- creșterea valorilor tensiunii arteriale

Depistarea precoce a infecției genitale cu Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin.

Cancerul este o maladie care, descoperită timpuriu, oferă un procent semnificativ de vindecări.

Rata de mortalitate datorată cancerului de col uterin a scăzut în ultimii ani în țările dezvoltate, ca rezultat al depistării precoce și a modernizării mijloacelor de tratament.

În România, cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer, după cel de sân, care afectează femeile, iar țara noastră se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența bolii și pe primul loc la mortalitatea cauzată de această afecțiune, potrivit celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer (GLOBOCAN).

Incidența cancerului de col uterin este de aproape trei ori peste media europeană, iar rata de supraviețuire a acestei boli este de aproximativ 50%.

Cel mai important factor de risc implicat în apariția acestui tip de cancer, este infecția cu HPV (Human Papilloma Virus). Dobândirea infecției cu HPV este strâns legată de comportamentul sexual.

Frecvența infecției cu HPV crește cu numărul de parteneri sexuali și cu debutul timpuriu al activității sexuale.

La o mică proporție a femeilor expuse la Human Papilloma Virus (HPV) infecția progresează spre leziuni asimptomatice inițial, dar evoluând în final spre cancer invaziv,  într-o perioadă medie de circa zece ani.

Depistarea periodică cu testul Babes-Papanicolau oferă numeroase oportunități de descoperire a leziunilor precanceroase. În prezent aceasta modalitate de depistare a fost completată cu căutarea AND- HPV în celulele prelevate de pe colul uterin al femeilor active sexual, permițând o depistare precoce a potențialului de a dezvolta leziuni canceroase prin evidențierea prezenței acestui virus.

Există aproape 200 de tulpini de HPV identificate, dar cele mai periculoase sunt două dintre ele: tipul 16 și 18.

Datorită răspândirii mari a HPV-ului se consideră că și un singur contact sexual în viață poate fi suficient pentru a contracta un virus oncogen și din acest motiv orice femeie care a avut contact sexual trebuie testată.

Virusul poate persista în organism mulți ani, fără să existe semne. De-a lungul vieții, o persoană se poate infecta de mai multe ori cu aceeași tulpină sau poate avea mai multe tulpini în același timp.

Conduita preventivă este foarte importantă și cunoașterea testelor, a etapelor de screening și vizitele periodice la medicul ginecolog, pot salva vieți.

În concluzie pentru minimizarea riscului apariţiei infecţiei cu HPV, iată câteva măsuri care pot fi luate:

• evitarea debutului vietii sexual la o varsta frageda
• respectarea măsurilor de igienă
• consult ginecologic anual, mai ales după începerea vieţii sexuale
• efectuarea testului Papanicolaou anual
• evitarea comportamentului sexual cu risc crescut
• menţinerea unei imunităţi puternice a organismului
• vaccinarea

În cadrul Clinicii Proctoven cu ajutorul aparaturii de ultima generatie depistam precoce si tratam aceasta patologie.

Dr. Milea Teodora
Medic specialist obstetrica ginecologie

CLINICA PROCTOVEN

Etichete:

Recomandam sa citesti si