fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Timp Liber

Demonstrații de dogărit, în Muzeul ASTRA

Iubitorii de tradiții și meșteșuguri populare au ocazia să vadă cum se confecționau, odinioară, mobilierul arhaic pentru păstrarea hranei, vesela și tacâmurile din lemn. Sub titlul “Utilitatea lemnului după viață”, Muzeul ASTRA organizează, în perioada 4 – 7 august, între orele 10.00 – 13.00, respectiv 14.00 – 18.00, două ateliere de dogărit, susținute de meșterii Nicolae și Rodica Belei, care vin din zona Munților Apuseni (comuna Avram Iancu). Evenimentul va avea loc în Muzeul în aer liber, la Crângul din Apuseni (Gospodăria Goești, județul Alba).

,,Meșterii Belei au învățat meșteșugul în familie, de două generații încoace. Dacă acum ceva timp era câte un văsar (dogar) în fiecare familie, astăzi meșterii lucrează doar pentru a transmite mai departe meseria noilor generații. Atelierele meșteșugărești din Muzeul în aer liber vor crea povestea modului în care, odinioară, în satele arhaice din Apuseni se confecționau obiecte cu poveste. Hrana și tot procesul de obținere a acesteia erau strâns legate de obținerea acestor obiecte (butoaie, ghioabe, castroane, putinici, lăzi pentru păstrarea cerealelor, lăzi pentru făină etc.) care își regăseau utilitatea în bucătăria tradițională. Lemnul folosit pentru lăzi de cereale și făină, butoaie, putini, ciubere era în general de esență tare (fag, frasin, paltin sau gorun), pe când obiectele mai mici – lingurile, blidele, furculițele – erau confecționate din lemn de esență moale (brad, salcie sau pin). Obiectele sunt frumos decorate cu simboluri florale, geometrice și astrale”, explică Raluca Iliuț, muzeograf la Muzeul ASTRA. Atelierele de dogărit vor comunica și specificul instrumentarului folosit de meșteri: calul de tras, cuțitoaie, sfredel, fireze, rindele, topoare, etc.

Evenimentul face parte din proiectul Animă ASTRA!, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală 2022.

FOTO:

Demonstrații de dogărit, în Muzeul ASTRA

Demonstrații de dogărit, în Muzeul ASTRA

Demonstrații de dogărit, în Muzeul ASTRA

Demonstrații de dogărit, în Muzeul ASTRA

Etichete: