fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet Sibiu Social

De la 1 iulie, se scumpește și apa!

Abonații societății Apă-Canal SA Sibiu vor plăti mai mult pentru apa potabilă și pentru canalizare, începând de luna viitoare. De la 1 iulie 2023, prețul pentru apa potabilă va fi de 5,12 lei/ metrul cub (fără TVA), față de 4,50 lei/mc, cât este acum. Tariful pentru canalizare-epurare va fi de 3,89 lei/mc (fără TVA), față de 3,00 lei, cât plătim acum.

Investiții de 12 milioane de euro

Decizia de majorare a prețurilor este motivată de conducerea SC Apă-Canal SA, prin ”necesitatea susținerii finanțării proprii”, de 12 milioane de euro, a Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov”. Conform contractului de finanțare semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în ianuarie 2021, valoarea finanțării este de 225 de milioane de euro (fără TVA), iar contribuția proprie a SC Apă-Canal SA Sibiu este de 12 milioane de euro. Obiectivul proiectului este creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei din aria de operare a județelor Sibiu și Brașov.

Noile tarife au fost aprobate încă de anul trecut, de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice prin Decizia nr. 96/17.05.2022, privind ajustarea tarifară a prețului și tarifului pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare pentru întreaga arie de operare.

Sibiul iese din topul prețurilor mici

Deocamdată, sibienii plătesc printre cele mai mici tarife din țară pentru apă potabilă și canalizare. Medieșenii și locuitorii comunelor deservite de societatea Apa Târnavei Mari plătesc cu 50% mai mult pentru apă (6,73 lei/mc) și mai mult decât dublu pentru canalizare. La nivel național, diferențele de tarife sunt foarte mari, între județe. Cea mai scumpă apă este la Brăila – 8,87 lei/mc, Galați – 8,30 lei/mc și Buzău – 8,23 lei/mc, iar cea mai ieftină este la Timiș – 3,09 lei/mc, Oradea – 4,14 lei/mc, Orăștie – 4,18 lei/mc și Arad – 4,24 lei/mc. Cele mai mari tarife la canalizare le plătesc abonații din Ilfov – 7,24 lei/mc, Iași – 6,77 lei/mc și Olt – 6,72 lei/mc. La polul opus, Sibiul era pe locul 2, după Voluntari – 1,11 lei/mc, dar va părăsi podiumul, după data de 1 iulie.

Etichete:

Recomandam sa citesti si