fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Naţional

De la 1 iulie, se scumpesc gazele și carburanții

Prima zi a lunii iulie aduce noi creșteri de prețuri, care vor genera scumpiri în lanț la toate produsele și serviciile.

Ca urmare a majorării accizelor la motorină și benzină, prețul la pompă va crește cu peste 40 de bani/litru. Noile niveluri ale accizei sunt de 2.382 de lei la 1.000 de litri de benzină (creștere de 363 de lei) și de 2.183 de lei pentru 1.000 de litri de motorină (mai mult cu 333 de lei). Ca urmare, litrul de benzină la pompă va fi mai scump cu 43 de bani, iar cel de motorină cu 40 de bani. Aceasta este a doua majorare a accizelor la carburanți din acest an, după cea din 1 ianuarie 2024.

Facturi mai mari cu 2-3 lei

De la 1 iulie, vom plăti mai mult și pentru gazele naturale. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat ”o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit”.

Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie.

Reprezentanții ANRE susțin că noile tarife vor genera scumpiri de câțiva lei pe factura consumatorilor. „Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se precizează în comunicatul ANRE.

Tarifele de distribuție includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea/înfiinţarea unor noi sisteme/reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

Potrivit ANRE, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali:

  • creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024, de 4,6%,
  • creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate,
  • reducerea cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023, cu 8%.
Etichete:

Recomandam sa citesti si