fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie

Dascălii sibieni protestează la București: ”Vrem o țară EDUCATĂ, NU o țară EȘUATĂ!”

Zeci de dascăli sibieni mărșăluiesc, în acest moment, pe străzile din București, într-un protest care a pornit din fața Guvernului și se va încheia la Palatul Parlamentului. Acasă, protestul se desfășoară în toate unitățile de învățământ, profesorii purtând ecusoane cu inscripția ”Vrem o țară EDUCATĂ, NU o țară EȘUATĂ!”.

Peste 15.000 de sindicaliști participă la marșul de protest, în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”.

Liderii sindicatelor au avertizat că, dacă revendicările nu vor fi rezolvate până în 22 de mai, profesorii vor declanșa o grevă generală, care ar putea duce la înghețarea anului școlar. În aceste zile, la nivelul sindicatelor, se desfășoară un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023.

Revendicările sindicaliștilor

– Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

– Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

– Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

– Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Dascălii sibieni protestează la București: ”Vrem o țară EDUCATĂ, NU o țară EȘUATĂ!” Dascălii sibieni protestează la București: ”Vrem o țară EDUCATĂ, NU o țară EȘUATĂ!” Dascălii sibieni protestează la București: ”Vrem o țară EDUCATĂ, NU o țară EȘUATĂ!”

Etichete:

Recomandam sa citesti si