fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie

Daria Covrig, absolventa de 10 a CNOG-ului, va studia un program interdisciplinar la Tilburg University, în Olanda

Daria Covrig, absolventa de 10 a CNOG-ului, va studia un program interdisciplinar la Tilburg University, în Olanda

Daria-Ioana Covrig, una dintre absolventele Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu care a fost de 10 pe linie la cele trei probe ale examenului de Bacalaureat, este o tânără de 18 ani din Sibiu, care provine dintr-o minunată familie de 4 membri. Daria, elevă a profilului filologie bilingv engleză, este un model și totodată, cea mai bună prietenă pentru sora sa, Cătălina, diferența dintre cele două fiind de doar trei ani. La scurt timp de la aflarea rezultatelor, absolventa de 10 ne-a acordat un scurt interviu.

Reporter: Cine este copilul/ eleva Daria Covrig?

Daria-Ioana Covrig: Am studiat la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, profilul filologie bilingv engleză, pentru a-mi urma pasiunile, anume literatura, limbile străine și științele sociale. Mă consider o persoană idealistă, care aspiră să-și lase amprenta asupra lumii, în căutarea unui destin armonios, poate măreț. Iubesc cunoașterea și o caut pretutindeni, în cărți, în vorbe, în momente, în propria conștiință, pentru a mă împlini. Fiind profundă în gândire, caut să transcend aparențele și să ajung la inima lucrurilor, ceea ce se vădește în maniera mea de a citi și a analiza. În timpul liber, prefer să mă afund în cărți și să mă pierd printre rânduri, să mă plimb în natură din dorința de a mă reconecta cu aceasta și să discut cu prietenii și cu familia mea, persoane dragi pentru care sunt extrem de recunoscătoare. De asemenea, îmi place să scriu eseuri critice și creative ori texte gravitând în jurul pasiunilor mele, pentru a transmite un mesaj lumii și pentru a-mi înșira gândurile pe foaie, moment în care ele devin mult mai clare.

Reporter: Vrei să studiezi în Sibiu sau te-ai gândit să pleci în străinătate?

Daria-Ioana Covrig: Luând în considerare faptul că nutresc mai multe interese și îmi doresc să mă dezvolt multilateral, am hotărât să-mi ofer răgazul necesar pentru a explora mai multe sfere ale cunoașterii, prin a studia un program interdisciplinar la Tilburg University, în Olanda, anume Liberal Arts and Sciences. Primul an este compus dintr-un caleidoscop de materii (Business and Economics, Law in an International Context, Social Sciences: Human Behavior, Arts and Humanities: Past – Present – Future, or Cognitive Neuroscience: Brain and Cognition), dintre care voi avea șansa să aleg o specializare în cel de-al doilea an de facultate. În acest fel, sper să-mi conturez o viziune largă asupra lumii și să mă raportez la problemele societății din mai multe unghiuri.

Reporter: Te așteptai să iei 10 la Bacalaureat?

Daria-Ioana Covrig:  Așa cum am învățat de la Shakespeare, „Așteptările sunt rădăcinile suferinței”, motiv pentru care mă feresc să-mi setez obiective prea înalte. În schimb, pot spune că mi-am dorit cu ardoare să reușesc să iau o notă bună, pe măsura cunoștințelor acumulate în anii de liceu. Bineînțeles, m-am bucurat să văd că studiul intens a fost recunoscut, în final.

Reporter: Cât timp te-ai pregătit pentru Bacalaureat, având în vedere că 2 ani de zile ai învățat doar în online din cauza pandemiei?
Daria-Ioana Covrig: În opinia mea, pregătirea pentru Bacalaureat începe de la primul pas făcut în liceu, motiv pentru care este ideal să învățăm constant și cu sete de cunoaștere. Pandemia a venit ca un val neașteptat pe marea noastră, însă cadrele din instituția în care am învățat s-au mobilizat în mod eroic și au pus la punct o platformă funcțională, cât și instrumente online de predare extrem de utile. Programul școlar a fost planificat cu rigoare, ceea ce a permis realizarea eficientă a cursurilor, cel puțin pentru elevii conștincioși și ambițioși. Cred că ne-am adaptat repede la situația curentă și am reușit împreună să găsim o metodă de a face școala să funcționeze și în aceste condiții. În ceea ce mă privește, am receptat această izolare ca pe o perioadă benefică studiului, în măsura în care sunt o persoană introvertită. Mai mult, am economisit timp și energie, ceea ce m-a ajutat să acord și mai multă atenție studiului individual.

Reporter: Care dintre probe ti s-a părut mai dificilă?
Daria-Ioana Covrig: Mi se pare dificil să evaluez gradul de dificultate al probelor de Bacalaureat, fiindcă programa a fost foarte clară și – atât timp cât am studiat constant și temeinic fiecare subiect – nu am întâmpinat dificultăți la nicio probă. Cu toate acestea, am fost ușor dezamăgită de prestanța mea la proba de limba și literatura română, fiindcă ar mai fi fost o multitudine de informații semnificative de semnalat, însă nu am avut timpul necesar pentru a le integra în lucrare. Probabil această impresie își are cauza în studiul exhaustiv al materiei, survenit din pasiunea de a interpreta și a scrie. Oricum, se pare că ceea ce am notat a fost suficient.

Reporter: Cum ai descrie cei 4 ani de liceu?
Daria-Ioana Covrig: Cei patru ani de studiu la Colegiul Național „Octavian Goga” au compus o perioadă incredibil de fertilă, în care am reușit să mă autoconstruiesc în fiecare zi petrecută la cursuri. Experiența liceului m-a trecut prin toată paleta de sentimente și m-a ajutat să ajung persoana împlinită de acum, cu un bagaj foarte mare de cunoștințe, cu un repertoriu autentic de prieteni, dar și cu o galerie minunată de modele. Am învățat intens, ca să mă dezvolt, am ascultat atent, pentru a „împrumuta” calități de la cei superiori mie, și am participat la concursuri, pentru a-mi testa abilitățile. În paralel, am participat la voluntariate și ateliere de tot soiul, o etapă esențială de inițiere, prin care am cunoscut oameni exemplari și am descoperit părți nebănuite ale lumii, dar și ale ființei umane.

Reporter: Ce mesaj ai pentru liceenii care acum au terminat clasa a XI-a?
Daria-Ioana Covrig: Liceenilor care au terminat clasa a XI-a le doresc mult succes în pregătirea pentru Bacalaureat. M-aș bucura să știu că au voința și energia necesare pentru a ajunge cea mai bună versiune a lor și de a dovedi că cei patru ani de liceu i-au încununat cu multe abilități și cunoștințe. Cred că fiecare se cunoaște îndeajuns de bine încât să găsească metoda de studiu care se pliază cel mai bine pe stilul lor de învățare. Totuși, este crucial să se bucure de ultimele momente în calitate de liceeni și să prețuiască fiecare clipă petrecută la școală. Pe cei care nu știu ce profesie li se potrivește, îi încurajez să apeleze la un consilier în carieră și să își păstreze calmul intact, fiindcă toate se așează în cel mai potrivit mod posibil, în final. Sper să nu subestimeze importanța unui ehilibru între studiu și relaxare, fiindcă sănătatea este precondiția esențială în reușită. Le urez să capete toate resursele necesare succesului, ținând minte că nota nu îi definește și că există viață și după BAC.

Reporter: Tu, alături de Andra Săraru, ați fost colege în cei patru ani de liceu și în final, amândouă ați reușit să obțineți 10 pe linie la acest examen, Bacalaureatul.

Daria-Ioana Covrig: Da, Andra Săraru este colega mea de clasă încă din primul an de liceu. A fost atât o onoare, cât și o bucurie să o întâlnesc, fiindcă este un om optimist, ce iradiază fericire, dar și o persoană intelectuală, cu o gândire aparte. Consider că merita nota maximă din plin și mă bucur enorm pentru reușita ei.

Etichete:

Recomandam sa citesti si