fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie Sănătate

Cum argumentează conducerea școlilor trecerea la învățământul online

Cum argumentează conducerea școlilor trecerea la învățământul online

Rând pe rând unitățile de învățământ din județul Sibiu se închid, iar elevii trec din nou la sistemul de predare online. Săptămâna aceasta a început cu vești triste pentru copiii și cadrele didactice din Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Sibiu, ciclul gimnazial, Școala Gimnazială Nr. 13 Sibiu și structura Școala Gimnazială Nr. 12 Sibiu, Liceul de Artă Sibiu, Școala Gimnazială nr. 8 Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 25 Sibiu, Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 4 Sibiu- ciclul gimnazial, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 15 Sibiu,  Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” Sibiu- ciclul gimnazial, Liceul Teoretic ”Constantin Noica” și structura Liceul Teologic Baptist „Betania” Sibiu- ciclurile gimnazial și liceal și Liceul Tehnologic „Independența” Sibiu.

Având în vedere avizul Consiliului de Administație al ISJ Sibiu privind suspendarea activităţii didactice, care presupune prezenţa fizică, elevii următoarelor unități de învățământ vor desfășura orele în sistem online:

– Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” Sibiu, ciclul gimnazial (8 clase, 175 elevi) – perioada 19.10 – 22.10.2021 (art.3, alin 2);

– Liceul Teoretic „Constantin Noica” și structura Liceul Teologic Baptist „Betania” Sibiu, ciclurile gimnazial și liceal (20 clase, 593 elevi) – perioada 21.10 – 03.11.2021 (art.3, alin 2);

– Liceul Tehnologic „Independența” Sibiu (16 clase, 418 elevi) – perioada 19.10 – 01.11.2021 (art.3, alin 2) – fără cele 10 clase aflate în practică (265 elevi) care vor desfășura activitățile fizic;

– Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu, ciclul gimnazial (24 clase, 656 elevi) – 19.10 – 22.10.2021 (art.3, alin 2);

– Școala Gimnazială Nr. 13 Sibiu și structura Școala Gimnazială Nr. 12 Sibiu (28 clase, 680 elevi) – perioada 19.10 – 29.10.2021 (art.3, alin 2);

– Liceul de Artă Sibiu (21 clase, 467 elevi) – perioada 19.10 – 29.10.2021 (art.3, alin 2);

– Școala Gimnazială nr. 8 Sibiu (21 clase, 460 elevi) – perioada 19.10 – 29.10.2021 (art.3, alin 2);

– Școala Gimnazială Nr. 25 Sibiu (26 clase, 547 elevi) – perioada 19.10 – 29.10.2021 (art.3, alin 2);

– Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu (33  clase, 957 elevi (19.10 – 29.10.2021 (art.3, alin 2);

– Școala Gimnazială Nr. 4 Sibiu, ciclul gimnazial (15 clase, 397 elevi) – 19.10 – 29.10.2021 (art.3, alin 2);

– Grădinița cu Program Prelungit Nr. 15 Sibiu (12 grupe, 269 elevi) – 19.10 – 29.10.2021 (art. 6 – 50% din numărul de grupe au cursurile suspendate din cauza îmbolnăvirilor COVID);

Am încercat să aflăm de la directorii instituțiilor, care au decis suspendarea orelor face to face, motivele ce au dus la această decizie și cum a fost primită vestea de către elevi, părinți și profesori.

Unul dintre liceele în care materiile se vor preda prin intermediul unui monitor este și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, unde majoritatea elevilor învățau deja, de acasă. „Argumentul principal care a dus la luarea acestei decizii este legat de infrastructură, de resurse. Avem foarte multe clase online fiind astfel probleme cu predarea față în față, însă sper ca în două săptămâni să se rezolve această situație dificilă. Primăria ne-a livrat câteva laptopuri pe care vreau să le instalez în fiecare clasă și urmează să primim și camere web pentru video conferințe, deoarece ne lipseau și pentru a asigura predarea ne-am folosit de laboratoarele de informatică ale școlii. Nu am luat această decizie fără să ne consultăm înainte și cu părinții și cu profesorii și am ținut cont și de situația tot mai gravă de la nivelul municipiului Sibiu. Majoritatea acestora au optat pentru școala online pentru o perioadă de două săptămâni, din 1 noiembrie copiii vor reveni fizic la ore. Învățământul online este mult mai dificil decât cel față-n față și din multe punte de vedere este mai puțin eficient, fără discuții. Consider că elevii nu se îmbolnăvesc în timpul orei, deoarece stau cu masca, însă acest lucru nu se întâmplă și în pauze sau în drumul spre casă. Avem 14 clase cu predare online, dintre care vreo trei se aflau în regim mixt, adică o parte dintre copiii veneau la școală și cealaltă parte învățau de acasă. Dacă stau să calculez la câți elevi și personal didactic sau auxiliar ai Colegiului Național Gheorghe Lazăr s-au îmbolnăvit în ultimele 14 zile, la peste 1000 de persoane, cred că incidența pe școală ar fi de peste 20 la mie.”, a declarat pentru ziarul nostru, Octavian Negrea, directorului Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu.

Cu toate că este o unitate de învățământ unde predare constă mai mult pe parte practică decât teoretică și conducerea Liceului de Artă din Sibiu, în urma consultării cu angajații și părinții elevilor au decis suspendarea fizică a orelor până în 1 noiembrie. „Am luat această hotărâre în urma unui sondaj de opinie în rândul părinților și al profesorilor. Peste 60% dintre aceștia și-au dorit acest lucru, cu toate că la noi problema nu a fost numărul mare de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, ci de faptul că sunt instrumente muzicale, corul și orchestra nu pot purta mască, atât ciclul primar, gimnazial și liceu la specialitatea muzică fac cursuri cu aceiași profesori. De asemenea, la specialitatea plastică, liceeni au învățat o perioadă în online, perioadă în care noi am făcut igienizarea specifică acestei situații pandemice de vreo trei-patru ori cu o firmă specializată, iar în momentul în care au revenit fizic la școală au participat câte cinci- șase ore la ateliere, s-au îmbolnăvit câțiva dintre aceștia. Noi nu putem păstra distanțarea fizică. Mai mult, noi avem 10 săli de clase pentru studierea instrumentelor pe care nu le mai putem folosi în prezent, deoarece geamurile lor permit aerisirea doar spre interiorul clădirii și atunci renunțând la acestea nu mai puteam să asigur igienizarea corespunzătoare la intervalul de timp necesar. Știim cât de greu este de studiat în online un instrument, dar din fericire avem platforme unde se pot conecta, există table interactive, camere de videoconferință și mulți dintre colegii mei predau din școală. Nu se compară învățământul online cu învățământul care presupune prezență fizică. Decizia pe care am luat-o acum, cea de a opri puțin motoarele a fost gândindu-ne la perioada tezelor și în scopul de a reduce din cazurile de îmbolnăvire, mai ales că avem în prezent cinci profesori infectați, iar al șaselea se află în perioada de recuperare și am tot făcut orare speciale, dar nu mai aveam cu cine să lucrăm. În cazul în care situația pandemică ne obligă să păstrăm această formă de învățământ vom recurge la predarea în format fizic doar pentru ciclul primar și clasele terminale.”, a fost mesajul Luminiței Avrigean, directorul Licelului de Artă din Sibiu.

În aceeași situație se află și câțiva elevi din ciclul gimnazial, pentru care întâlnirile cu colegii, șușotelile din timpul orelor sau teama de a nu fi ascultat astăzi de către doamna profesoară s-au transformat în a spune „prezent” din fața unui monitor, uneori din pat în pijamale cu sau fără obligativitatea pornirii camerei web.

„Consiliul de administrației al Școlii Gimnaziale Nr. 13 Sibiu a luat în considerare ordinul comun 5338 din 1 octombrie, respectând articolul 3, alineatul 2, privind infrastructura și resursa existente. Noi am avut opt clase ai căror elevi învățau în online începând cu 17 septembrie dintre care o clasă a revenit din online și după câteva zile a fost depistat un nou caz de elev infectat. Suntem în deficit cu îngrijitoarele, una dintre acestea și-a dat demisia, iar la cabinetul școlar medical doamna doctor a fost confirmată pozitiv cu COVID-19 vinerea trecută, iar asistenta medicală va reveni din izolare. Am consultat părinții și cadrele didactice ca urmare a solicitării care ne-a fost adresată de reprezentanții Prefecturii Sibiu privind trecerea la sistemul online. În urma completării chestionarelor de către părinți, cererea pentru online a fost de 43,2%, iar fizic 56,8%, în timp ce profesorii au ales 68,2% online și 31,8%fizic, rezultă astfel un procent al predării în online de 111,4%, iar fizic 88,6%. Din postura de cadru didactic, consider că învățământul este bine să se desfășoare fizic, dar în condiții de carantinare, de val 4, așa cum au declarat specialiștii, nu noi- cadrele didactice, care vrem să credem că suntem specialiști în ceea ce ține de educație. În plus, avem foarte mulți elevi în izolare din cauza pozitivării părinților, o parte dintre aceștia fiind frați în cicluri de învățământ diferit și nu puteam sau nu era corect să facem departajarea privind orele după aceste criterii. Nu cred că virusul alege pe cine să infecteze sau nu. În aceste vremuri grele am ținut cont de siguranța elevilor și al cadrelor didactice.”, a transmis și Cătălina Stancu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 13 Sibiu și structurii Școlii Gimnaziale Nr. 12 Sibiu.

Și pentru cei peste 650 de elevi ai Școlii Gimnaziale ”Nicolae Iorga” Sibiu, ciclul gimnazial, bancă le va deservi timp de o săptămână biroul de acasă, iar coleg le va fi fratele sau sora, care studiază în altă clasă sau la altă școală. „Foarte multe dintre clasele noastre deja participă la ore în online și deocamdată, școala noastră nu dispune de laptopuri suficiente pentru fiecare clasă.”, a spus și Ioan Moșneag, directorul Școlii Gimnaziale ”Nicolae Iorga” Sibiu.

 

 

Etichete: