fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

„Crucea şaguniană pentru laici”, oferită de ÎPS Laurențiu Streza

În Duminica a 29-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a liturghisit în Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu. Credincioşii bisericii au participat în număr mare la liturghia arhierească din duminica premergătoare sărbătorii Sfântului Antonie cel Mare, respectând măsurile de siguranţă sanitară impuse în această perioadă.

În sobor s-au aflat protopopul de Sibiu, Ioan Coşa şi preoţii slujitori la singura biserică din Sibiu închinată Sfântului Antonie cel Mare.

Racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu pentru închinare.

Vindecarea deplină

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea vindecării celor zece leproşi.

„Mântuitorul îi vindecă prin cuvânt şi îi trimite să se arate preoţilor. Era o rânduială la acea vreme ca, atunci când cineva se vindeca de această boală periculoasă şi molipsitoare, trebuia să să meargă şi să se arate preoţilor, cei care certificau că ei sunt vindecaţi şi se pot integra în comunităţilor lor. Observăm că, după rugămintea lor, ei au primit încredere prin trimiterea lor la preoţi, pentru că nici unul nu a spus că nu este vindecat. Mergând ei, încercând să-şi întărească credinţa în vindecare, pe drum s-au tămăduit. Din aceşti zece, doar unul, văzând darul lui Dumnezeu, văzând minunea care s-a săvârşit cu el, s-a întors înapoi. A venit ca să se arate Celui care l-a vindecat, să confirme El că este vindecat, pentru că ceilalţi, când au văzut că s-au vindecat, s-au dus repede să se arate preoţilor. Întorcându-se el a dovedit că a înţeles că n-a primit o vindecare de la Învăţătorul minunat, ci de la Însuşi Dătătorul de viaţă, de la Dumnezeu. S-a proşternut în faţa Mântuitorului şi I-a mulţumit. A primit Mântuitorul cu drag recunoştinţa lui şi l-a tămăduit deplin, pentru că i-a spus: «Mergi, credinţa ta te-a mîntuit!»”, a subliniat ierarhul.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit distincţia „Crucea şaguniană pentru laici” domnului prof. dr. Vasile Tabără, domnului Rareş Sârbu, domnului colonel Dumitru Chiorescu şi domnului inginer Aurel Scarlat. De asemenea, ierarhul a oferit un act de cinstire Consiliilor, Adunărilor şi Comitetelor parohiale ale celor patru parohii arondate bisericii sibiene.

Părintele Gheorghe Lup i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste preoţii şi credincioşii Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu şi pentru continuarea tradiţiei ca, în fiecare an, fie în ziua de prăznuire a hramului, fie în preajma zilei de hram, poposeşte în comunitatea din cartierul Hipodrom pentru a liturghisi şi a sfinţi începutul de an.

Ierarhul şi soborul slujitor au săvârşit un parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală şi primii preoţi ai bisericii, ctitori ai acestui sfânt locaş de cult ridicat pe locul unde, la sfârşitul anilor ’80 s-a amenajat o capelă într-o fostă locuinţă de pe strada Nicolae Iorga, devenind mai apoi, începând cu anul 1996, o biserică emblematică pentru oraş.

Etichete: