fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Politica

Cristian Roman: Le-am transmis președinților de consilii județene că echipa MIPE îi va sprijini permanent

Cristian Roman: Le-am transmis președinților de consilii județene că echipa MIPE îi va sprijini permanent

Cristian Roman, fostul manager al Spitalului de Pneumoftiziologie, în prezent, coordonator al „Programului Operațional de Infrastructură Mare” (POIM) alături de  Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, viceprim-ministrul Dan Barna și Oana Arat- directorul general al Autorității de Management – POIM, s-au întâlnit cu reprezentanții autorităților locale și ai operatorilor de apă. Ca urmare a discuțiilor, Cristian Roman a postat pe contul personal de Facebook un rezumat al concluziilor.

Vă redăm integral postarea acestuia:

DRAGI PRIETENI,

În calitatea de Secretar de Stat în care am fost învestit de Guvernul României, am primit în coordonare la M.I.P.E. importantul “Program Operațional de Infrastructură Mare” (POIM). Îi mulțumesc domnului ministru Cristian Ghinea pentru încrederea acordată.

Astăzi, împreună cu Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu viceprim-ministrul Dan Barna și cu Oana Arat, directorul general al Autorității de Management – POIM, ne-am întâlnit cu reprezentanții autorităților locale și ai operatorilor de apă.

Subiectul principal discutat a fost acela al proiectelor finanțate în cadrul POIM 2014-2020, cu scopul de a găsi și agrea soluții pentru accelerarea procedurilor, astfel încât proiectele să ajungă cu bine la final.
Cristian Ghinea: „Vă propunem astăzi o soluție flexibilă, care va permite proiectelor să avanseze mai rapid și mai eficient. Este vorba despre posibilitatea de a încheia contractele de finanțare cu o clauză rezolutorie, adică să puteți demara unele proceduri de licitații, cele despre care știți sigur că vor atinge un nivel suficient de matur care să permită începerea implementării proiectelor cât mai urgent, înainte de aprobarea finală de la nivelul Comisiei Europene.
În acest sens, MIPE va pregăti un Memorandum în Guvern pentru ca soluția să poată fi aplicată cât mai rapid.”

Viceprim-ministrul Dan Barna: „Proiectele de dezvoltare a rețelelor de apă și apă uzată la nivelul județelor sunt și s-au dovedit de-a lungul timpului pe cât de necesare pentru creșterea nivelului de trai al populației, pe atât de complexe. Având o legislație insuficient aliniată și foarte stufoasă, au apărut de-a lungul anilor foarte multe blocaje legate de detalii de natură tehnică, economică și instituțională și chiar dificultăți privind asigurarea resurselor financiare, iar acest minister a făcut un efort constant pentru ca proiectele să beneficieze de sumele importante ce sunt disponibile în acest sector. În această cheie trebuie privită și întâlnirea de astăzi”.

Un alt subiect abordat a fost cel al posibilității de fazare a unor proiecte care nu se vor putea încheia până în anul 2023, în cadrul actualului program operațional.
Dir. Gen. Oana Arat: „Trebuie să ne gândim chiar în acest moment dacă putem să etapizăm unele proiecte, pentru a evita situațiile în care pot să nu primească aprobare, din cauza riscului de nefinalizare la timp. În tot acest proces există riscuri de ambele părți, dar suntem o echipă, trebuie să găsim soluții împreună și cu acest mesaj pornim la drum.”

În calitate de coordonator al acestui program operațional, le-am transmis președinților de consilii județene și celorlalți parteneri că echipa MIPE îi va sprijini permanent în orice situații punctuale legate de implementarea proiectelor. În plus, îi vom susține și pentru a obține finanțare pe viitoarele programe din perioada 2021-2027.

De reținut că POIM 2014-2020 are o alocare totală de 9,1 miliarde euro.
Alocarea totală pentru proiectele de apă și apă uzată este de 2,6 miliarde euro. POIM 2014-2020 include 45 de proiecte noi de apă și canalizare, dintre care:
• 25 de proiecte noi de investiții sunt contractate și se află în implementare, în valoare eligibilă de 5,1 miliarde euro
• 20 de proiecte noi se află în diferite stadii de pregătire.

MIPE propune autorităților locale o soluție flexibilă pentru proiectele de infrastructură de apă și apă uzată

Etichete:

Recomandam sa citesti si