fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Cristian Lupeș reprezintă Sibiul cultural la Sanremo

Dirijorul Cristian Lupeș va face prima audiție absolută a lucrării compozitorului italian Gian Paolo Luppi, de la pupitrul Orchestrei simfonice din Sanremo.

Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijorul Cristian Lupeș, a fost invitat din nou în Italia, la conducerea orchestrei simfonice din Sanremo, pentru un program ce include premiera lucrării „Autoritratto”, a compozitorului Gian Paolo Luppi, care va fi prezent la concert. Programul serii mai include Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 16, de Edvard Grieg – solistă fiind pianista americană Claire Huangci – și Simfonia a V-a în Fa major, op. 76, de Antonín Dvořák.

„Mă bucur să revin la pupitrul orchestrei din Sanremo și să am ocazia să dirijez o primă audiție absolută. Cred că nu mai e un secret pentru nimeni că muzica contemporană mă entuziasmează și mă provoacă intelectual. Acesta este și motivul pentru care, din postura de manager, propun invitaților să includă lucrări contemporane sau românești în programele cu care vin la Filarmonica Sibiu. Concertul de pian de Grieg este unul dintre preferatele mele, iar Simfonia a V-a de Dvořák ne va purta într-o călătorie energică, cu mult aplomb”, a mărturisit dirijorul Cristian Lupeș.

Concertul va avea loc joi, 6 aprilie 2023, de la ora 21.00, la Teatrul de Operă din Sanremo.

Cristian Lupeș a mai dirijat orchestra din Sanremo în martie 2017.

Cunoscut pentru activitatea artistică revoluționară și pentru proiectele culturale create și manageriate de-a lungul timpului, Cristian Lupeș este directorul artistic al primului festival de muzică nouă din România, fondat de profesorul său, Liviu Dănceanu, în 1986 și a inițiat cel mai nou festival de acest fel – Brave New Music – la Sibiu. Werner Schulze, compozitor și profesor la Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, profesor de dirijat al maestrului Kirill Petrenko, consideră că „numele Cristian Lupeș este sinonim cu garanția succesului total pentru interpretarea partiturilor contemporane.”