fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Naţional

Cristian Ghinea a participat la reuniunea miniștrilor UE

Cristian Ghinea a participat la reuniunea miniștrilor UE
În intervenția sa, ministrul Cristian Ghinea a menționat că aceste discuții sunt foarte utile în special în contextul în care elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este în etapă finală iar opiniile împărtășite de statele membre aduc valoare adăugată în procesul de programare și negociere cu Comisia Europeană.

“Pentru România, acesta este cu adevărat un moment de restart, pentru că PNRR creează premisele pentru o mai bună funcționare a instituțiilor statului și ne putem asigura că și fondurile europene de coeziune vor avea impactul așteptat în economie”, a spus Cristian Ghinea.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai subliniat că, în urma unei analize aprofundate la nivel național, au fost prioritizate intervenții pentru toate regiunile și sectoarele, luând în considerare nevoile identificate, dar și capacitatea de a implementa proiecte în cadrul FRR și al politicii de coeziune.

Cristian Ghinea a mai precizat subliniat că în elaborarea PNRR s-a acordat atenție asigurării complementarităților cu programele operaționale specifice politicii de coeziune. Așadar, elaborarea acestor programe a trebuit să fie corelată cu ritmul elaborării PNRR, calendarul programelor este în grafic și vor fi transmise Comisiei Europene în lunile următoare.

Ministrul român a detaliat, referitor la PNRR, că este rezultatul unui amplu proces național de consultare desfășurat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și se concentrează pe 4 priorități (infrastructură, educație, sănătate, mediu) și pe următoarele domenii de reformă: reforma pensiilor, reforma fiscală, reforma întreprinderilor de stat, salarizarea sectorului bugetar, crearea și operaționalizarea Băncii Naționale de Dezvoltare, administrație publică, justiție, decarbonizarea transportului, energie regenerabilă.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si