fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sport

Covid-19 anulează EURO 2020

Pandemia care a lovit planeta i-a forţat pe şefii fotbalului european să ia o decizie fără precedent în urma şedinţei de astăzi. UEFA a anunțat oficial amânarea EURO 2020. Turneul se va desfășura în vara anului 2021. Este pentru prima dată în istorie când EURO va avea loc într-un an impar. Campionatul Mondial şi Campionatul European au mai fost amânate până acum doar pe timp de război – în Al doilea război mondial.

EURO 2020 se va desfăşura între 11 iunie şi 11 iulie 2021, din cauza pandemiei de coronavirus. Oficialii celor de la UEFA au decis, după o videoconferință la care au participat cele 55 de federații afiliate, amânarea lui Euro 2020 pentru vara anului viitor.

“Chiar dacă există un impact asupra industriei şi economiei sportive şi a fotbalului pentru moment, această decizie de amânare a EURO 2020 este complet justificată de situaţia cu totul specială şi de contextul în care este luată. Ceea ce contează în primul şi în primul rând este sănătatea şi siguranţa sportivilor, dar şi a spectatorilor în egală măsură. Este o decizie pe care puteam s-o întrevedem având în vedere decretarea de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a pandemiei de coronavirus”, a spus ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe.

Informația a fost confirmată de presa din întreaga Europă, propunerea UEFA fiind adoptată în unanimitate, după cum arată L’Équipe. Un anunț oficial urmează a fi făcut în curând de UEFA, precizează și BBC.

UEFA, care nu a confirmat încă decizia, a făcut propunerea pentru a da timp ligilor naţionale, suspendate în prezent, să se poată încheia.

Propunerea a fost prezentată celor 55 de federaţii membre, Asociaţiei Cluburilor Europene, European Leagues şi FIFPro, care au fost de acord cu ea.

EURO 2020, ediţie aniversară care urma să celebreze 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfăşura în 12 oraşe: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia), Bilbao (Spania).

Bucureştiul ar fi găzduit trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Dacă se califica în urma barajului de Liga Naţiunilor, echipa naţională a României ar fi jucya cel puţin două partide la Bucureşti.

Ce meciuri ar fi trebuit să găzduiască Bucureştiul în acest an:

*Grupa C: Austria – Adversar stabilit după baraj (14 iunie)

*Grupa C: Ucraina – Adversar stabilit după baraj (18 iunie)

*Grupa C: Ucraina – Austria (22 iunie)

*16-imi: Locul 1 grupa F – Locul 3 grupa A/B/C (29 iunie)

Echipa naţională de fotbal a României urma să întâlnească pe 26 martie, de la ora 21:45, la Reykjavik, selecţionata Islandei, într-o partidă contând pentru semifinalele play-off-ului EURO 2020.

Dacă învingea în această partidă, România trebuia să înfrunte, pe 31 martie, la Sofia sau Budapesta, meciul decisiv pentru calificarea la turneul final, în faţa Bulgariei sau Ungariei.

Cluburile europene vor trebui să scoată astfel din buzunar 300 de milioane de euro pentru amânarea turneului.

Potrivit AS, impactul economic al suspendării Champions League este mai mare decât cel al amânării EURO 2020 și nu se pune problema unui astfel de compromis.

UEFA Champions League aduce în conturile UEFA peste 3 miliarde de euro pe sezon și ar fi mult mai avantajos ca oficialii să regenocieze amânarea contractelor cu televiziunea pentru Campionatul European.

 

 

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si