fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

Copac. Lemn. Animă ASTRA!

Vizitatorii Muzeului ASTRA au ocazia să învețe cum se confecționează o răsadniță, o ladă de compost sau o coadă pentru uneltele de grădină. În perioada 9-12 august, în intervalele orare 10.00-13.00 și 14.00-18.00, va avea loc, în Crângul din Apuseni, la gospodăria Goiești, din județul Alba, evenimentul “Copac. Lemn. Animă ASTRA!”. Aici va fi amenajat un atelier de confecționare a instrumentarului pentru grădină și sisteme de cultivare a plantelor în spații neconvenționale, specifice mediului rural și urban. Atelierul va fi susținut și supervizat de către un meșter tâmplar originar din Munții Apuseni, satul Avram Iancu.

,,Atelierele de prelucrare a lemnului ilustrează modalitatea de confecționare a cozilor din lemn pentru uneltele de grădină și a răsadnițelor pentru germinat, sub îndrumarea meșterului, tâmplar din tată–n fiu, Nicolae Belei. Acesta va spune vizitatorilor din Muzeul ASTRA povestea obiectelor de grădină, din gospodăria rurală și urbană, alături de prezentarea instrumentelor cu care realizează aceste lucruri meșteșugite și folositoare. Răsadnițele și lăzile de compost se confecționează din lemn, de obicei de esență tare, pentru a asigura o folosire mai îndelungată. Semințele sunt plantate în aceste spații special create și așezate într-o zonă cu lumină din abundență, la temperatura substratului de 22-26 grade Celsius, cu umiditate adecvată. Pentru asigurarea temperaturii în răsadniță, se folosește îngrășământ natural, așezat sub stratul de pământ. Răsadnițele au un rol foarte important în agricultură, oferind plantei o perioada de dezvoltare avansată pentru obținerea unei producții timpurii”, explică Raluca Iliuț, muzeograf la Muzeul ASTRA.

Programul Animă ASTRA! are ca scop implicarea activă a vizitatorilor muzeului, care au prilejul de a comunica direct cu meșterii, de a învăța și apoi de a exersa aptitudinile dobândite. Evenimentul face parte din Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Sibiu, prin Agenda Culturală 2022.

Etichete:

Recomandam sa citesti si