fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Educatie Judet

Conferinţă online la Sibiu despre pastoraţia din diaspora

Conferinţă online la Sibiu despre pastoraţia în diaspora
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a început o serie de conferinţe online cu tema pastoraţiei românilor din afara graniţelor ţării, având invitaţi preoţi din diaspora românească. Prima conferinţă a avut loc joi, 25 martie, invitat fiind preotul Laurenţiu Gheorghe Precup de la parohiile româneşti din Berna şi Basel, Elveţia.

În Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României, prestigioasa facultate din Sibiu a iniţiat o serie de conferinţe şi evenimente academice prin care studenţii şi cadrele didactice au posibilitatea să cunoască prin intermediul întâlnirilor online mai multe despre comunităţile ortodoxe româneşti din afara ţării.

La prima întâlnire cu preoţii din diaspora românească au participat Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, cadre didactice şi studenţi.În debutul întâlnirii, părintele decan l-a prezentat pe invitatul serii, absolvent al facultăţii sibiene în 1994, originar din Ţara Făgăraşului şi cu o experienţă pastorală în Elveţia de mai bine de 16 ani. De asemenea, părintele decan Daniel Buda a vorbit despre iniţiativa facultăţii sibiene de a organiza în acest an dedicat pastoraţiei românilor din afara graniţelor ţării mai multe conferinţe şi evenimente cu această temă pentru ca studenţii să înveţe mai multe de la preoţi români din comunităţile româneşti de pe toate continentele, în special de la absolvenţi ai Facultăţii de Teologie din Sibiu.

Specificul pastoraţiei în diaspora

În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat greutăţile întâmpinate de preoţii români în pastoraţia din diaspora. Ierarhul a împărtăşit din experienţa proprie din anii de studii în Elveţia, când a cunoscut realităţile misionare din comunităţile româneşti din această ţară.

„Trebuie să avem faţă de preoţii care fac misiune în străinătate o preţuire aparte pentru că ei au renunţat la condiţiile duhovniceşti şi de pastoraţie din ţară, incomparabile cu cele din străinătate. Dacă în parohiile din ţară îi avem alături pe credincioşi, în diaspora credincioşii vin la biserică de 2-300 de kilometri. Apoi, preoţii din diaspora trebuie să aibă şi serviciu, pentru că ei au o contribuţie de la statul român, dar este nesemnificativă pentru nevoile lor şi dacă n-ar lucra nu ar putea să-şi susţină familia. (…) Diaspora este parte din viaţa bisericii noastre, nu este ceva auxiliar. Diaspora nu este ca o filie, iar acum, după evenimentele din 1989, când migraţia a sporit enorm, vedem că nu este uşor să faci pastoraţie în străinătate, este foarte greu, este o responsabilitate imensă, trebuie să ai o dăruire totală acestei misiuni”, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.

În prelegerea sa, părintele Laurenţiu Gheorghe Precup a vorbit despre începuturile dificile în pastoraţia sa din Elveţia, când numărul credincioşilor români era redus şi prezenţa la sfintele slujbe scăzută. Un punct important în lucrarea misionară a fost achiziţionarea unui locaş de cult care să ofere condiţiile necesare slujirii.

Mai apoi, părintele Precup a vorbit despre metodele pastoral-catehetice prin care a format o adevărată comunitate duhovnicească.

„Prilejul cel mai bun de a-i cunoaşte pe oameni a fost atunci când au venit spre mine pentru un botez sau o cununie. Am făcut de fiecare dată câte trei cateheze înainte de Botez, iar aceste ocazii de a-i cunoaşte pe oameni le-am fructificat cât se poate de mult. (…) A treia cateheză este despre pregătirea pentru spovedanie şi acum îi chem şi pe naşi. Tuturor le cer să participe la liturghie duminică de duminică. Niciodată nu are preotul atâta putere pastorală ca înainte de botez. Un alt punct în care reuşesc să-i cunosc pe oameni este când familiile mă invită să le sfinţesc locuinţele. Eu le cer de fiecare dată să se spovedească, iar oamenii înţeleg şi se bucură după ce se spovedesc”, a spus părintele Precup.

În continuarea prelegerii, invitatul a vorbit despre avantajele şi dezavantajele slujirii preoţeşti în Elveţia, enumerând printre dezavantaje lipsa locaşurilor de cult, distanţele foarte mari parcurse de credincioşi pentru a veni la biserică şi căsătoriile mixte. Între avantaje, părintele Precup a amintit faptul că parohiile au fost formate duhovniceşte de la început aşa cum a considerat că este cel mai bine, numărul mic al credincioşilor, fapt ce permite o atenţie mai mare faţă de fiecare în parte, dinamismul vieţii în comunitatea parohială.

Nu în ultimul rând, invitatul a vorbit despre implicarea socială a comunităţilor păstorite prin cursurile gratuite de limba germană pentru migranţi, sprijin pentru părinţi în şcolarizarea copiilor, aici un avantaj având experienţa sa de cadru didactic la un liceu din cantonul Fribourg şi în general eforturile depuse pentru a-i integra cât mai bine pe români şi nu numai.

Etichete:

Leave a Comment