fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură Judet

Concerte de orgă, în Biserica Fortificată din Cristian

Parohia Evanghelică C.A. din Sibiu va organiza, în perioada iulie – august, șase concerte de muzică de orgă, în Biserica Fortificată din Cristian.

Orga din Cristian este una dintre cele mai vechi și bine conservate din Transilvania. Realizată de Johannes Hahn, în 1775, orga fost restaurată într-o manieră exemplară de către compania COT Honigberg, în perioada 2021-2023. Splendoarea sa exterioară, redobândită prin formă și culoare, este perfect completată de sunetele armonioase.

Concertele vor avea loc în perioada iulie – septembrie 2024, astfel:

– În 14 iulie va susține concertul doamna Brita Falch Leutert, organista Bisericii Evanghelice Sibiu. A studiat în Norvegia, Olanda și Elveția. Este interesată în special de muzica populară locală și îi place să integreze aceste sunete locale în improvizațiile și compozițiile sale.

– În 28 iulie, concertul va fi susținut de domnul Wilhelm Schmidts, care și-a început formarea muzicală la Sibiu cu prof. dr. Ursula Philippi, cu care apoi a studiat orga la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca;

– În 11 august va fi prezent domnul Victor Rădulescu, care a studiat orgă și pian la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Printre profesorii săi se numără Ursula Philippi și Maria Abrudan. A urmat apoi un masterat în orgă la Universitatea de Stat de Muzică din Freiburg i. Br. cu Martin Schmeding.

– În 23 august, concertul va fi susținut de Renée Anne Louprette, profesor asistent de muzică și organistă la Colegiul Bard din New York, unde conduce Bard Baroque Ensemble și o serie anuală de cantate Bach.

– În 8 septembrie, va concerta doamna Ursula Philippi care se numără printre ultimii absolvenți ai clasei de orgă a Conservatorului ”Ciprian Porumbescu” din București, promoția 1979, la clasa profesoarei Lidia Sumnevici. Primii pași în fascinanta lume a orgii i-a făcut sub atenta îndrumare a lui Eckart Schlandt, organistul Bisericii Negre de la Brașov, activând și la Sibiu, în calitate de organistă a Bisericii Evanghelice.

– În 22 septembrie, va fi prezent organistul Erich Türk absolvent al Academiei de Muzică “Gh. Dima”, care a studiat orga cu Ursula Philippi (Cluj) şi Mihai Rădulescu (Viena).

Concertele vor avea loc începând cu ora 18:00, programul muzical incluzând, în prima jumătate, repertoriu din lucrările de Johann Sebastian Bach. Ultima parte a concertului va cuprinde lucrări alese de fiecare organist, care vor pune în valoare spațiul, locația și, nu în ultimul rând, orga.

Evenimentul se înscrie în cadrul proiectului “Muzică în Bisericile Fortificate”, care este cofinanțat de Consiliul Judeţean Sibiu, prin Filarmonica de Stat Sibiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etichete:

Leave a Comment