fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Concert de Dragobete la Filarmonica de Stat Sibiu

Harpa și flautul vor transpune pe note cele mai profunde emoții, în concertul simfonic de joi, 24 februarie, la Filarmonica de Stat Sibiu. Orchestra sibiană va fi dirijată de maestrul Mihail Agafița, director artistic și prim dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova.

 

“Am revenit cu mare dor la Sibiu, pentru că am prins drag de această orchestră minunată și de acest oraș, care este unul superb. Am urmărit cu mare bucurie că în această perioadă pandemică, foarte complicată, orchestra Filarmonicii din Sibiu nu și-a stopat activitatea și a avut tot felul de idei ingenioase. În timp ce multe alte orchestre stăteau pe acasă, aici activitatea era în plin, lucru pentru care chiar vreau să-i felicit pe colegii mei din toată inima. Pentru mine este prima oară în pandemie când revin cu un concert la Sibiu și am pregătit un program mai scurt, având în vedere aceste condiții, dar care este foarte frumos și are o prospețime pronunțată. Vom cânta două simfonii de Boccherini care sunt scrise într-un stil clasic mai timpuriu și sună foarte energic, de altfel, și un concert foarte frumos pentru flaut și harpă de Mozart, compozitorul care nu are nici o eroare în creația sa. Pregătim acest program, îl facem cu mare bucurie, cu toții, și sunt convins că vom scoate un concert foarte frumos și aștept pe toată lumea să vină, să comunicăm pe viu!”, este invitația lansată publicului sibian de către dirijor.

 

Concertul simfonic va avea loc joi, 24 februarie, ora 19.00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu. Programul include:

  • Boccherini – Simfonia în re major, G 490
  • A. Mozart – Concertul pentru flaut, harpă și orchestră în do major
  • Boccherini – Simfonia op. 12 nr. 4 în re minor, “La casa del diavolo”, G 506

Biletele au fost puse în vânzare pe iabilet.ro și la casa de bilete a Filarmonicii, la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

 

Alături de orchestra Filarmonicii sibiene, se vor afla solistele Ioana Turcu (flaut) – profesor de flaut la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București și Adriana Cazacu (harpă) – membră a Orchestrei Române de Tineret, membră a Asociației Harpiștilor din România și angajată a Operei Naționale din București.

 

“Rețeta” succesului

 

În decursul celor 30 de ani de carieră, Mihail Agafița a susținut peste 800 de concerte simfonice şi spectacole, fiind apreciat de fiecare dată pentru tehnica sa dirijorală impecabilă. Secretul unui concert perfect stă într-o pregătire minuțioasă, dar și în implicare sufletească, ne-a mărturisit maestrul.

 

“Rețeta pentru un concert reușit este o muncă asiduă în repetiții, atenția la toate detaliile mărunte pentru că, mai ales la acest program, vorbim despre stilistică, iar aceasta constă în respectarea unor detalii dintre care unele sunt scrise în partitură, altele nu sunt scrise, altele sunt scrise, dar se pot descifra și într-un fel și în altul, și atunci trebuie în primul rând să decidem împreună cu orchestra cum se face și toate aceste lucruri se notează foarte meticulos – migălos, trebuie să recunoaștem – după care trebuie studiate împreună și adăugat puțin suflet la toată această matematică și în final iese o muzică frumoasă”, dezvăluie Mihail Agafița.

 

Concert la Sfântu Gheorghe

 

Concertul din această săptămână este un “produs de export” al Filarmonicii de Stat Sibiu. Împreună cu dirijorul Mihail Agafița și cele două soliste, Ioana Turcu și Adriana Cazacu, muzicienii orchestrei sibiene vor susține același program muzical, vineri, 25 februarie, ora 19.00, pe scena Teatrului “Tamási Áron” din municipiul Sfântu Gheorghe.

 

Recital de pian

 

Vineri, 25 februarie, de la ora 19.00, Filarmonica de Stat Sibiu invită publicul meloman la recitalul de pian susținut de pianistul Mihai Diaconescu sub genericul “Tablouri dintr-o expoziție în Sala Oglinzilor”. Recitalul va avea loc la Forumul German Sibiu – Sala Oglinzilor (str. General Magheru, nr. 3).

asCULTă:

  • Ludwig van Beethoven – Sonata op. 109 în Mi major
  • Piotr Ilici Ceaikovski – “Trois Morceaux” op. 9
  • Modest Mussorgsky – “Tablouri dintr-o expoziție”

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari) pe iabilet.ro.

 

Mai multe detalii despre evenimentele muzicale ale acestei săptămâni, precum și despre programe, artiști sau condițiile de acces sunt disponibile pe www.filarmonicasibiu.ro.

Etichete:

Recomandam sa citesti si