fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sănătate

Colposcopia- o procedură de examinare amanunțită a colului uterin, vaginului și vulvei

Colposcopia reprezintă o procedură de examinare amănunțită a colului uterin, vaginului și vulvei pentru a evidenția semne de boală. În timpul colposcopiei, medicul folosește un aparat special, numit colposcop pentru a decela zone de celule anormale și dacă este nevoie, prelevează teste pentru laborator (biopsie).

Colposcopia este indicată de medic în cazul prezenței condilomatozei cu localizare perineală/vulvo-vaginală, în cazul inflamațiilor persistente ale colului uterin, leziuni precanceroase ale colului uterin, ale vaginului sau ale vulvei.

Această procedură este însoțită întotdeuna de anxietate din partea pacientei, de aceea este importantă informarea înaintea procedurii. Nu este dureroasă și este foarte rar însoțită de riscuri. De obicei, complicațiile care apar se datorează biopsiilor efectuate ghidat colposcopic: sângerare, infecții, dureri pelvine.

Pregătirea pentru procedură presupune administrarea unui comprimat de antiinflamator (cum este ibuprofenul). Procedura se efectuează înafara menstruației, fără contact sexual sau tratamente vaginale în ultimele 48 de ore.

Colposcopia se efectuează în cabinetul ginecologic, fără anestezie și durează între 10 și 20 de minute. În poziție ginecologică, se aplică un specul vaginal și se examinează prin instrumentul maritor colul uterin, vaginul și vulva, după aplicarea unor soluții (acid acetic și soluție lugol). Se folosesc lentilele de mărire și lumină rece, dar și filtre de lumină care pot releva modificări vasculare.

Dacă în timpul procedurii se identifică zone suspecte, se recoltează probe biopsice multiple pentru laborator.

Medicii centrului nostru vă stau la dispoziție pentru efectuarea acestei proceduri în regim ambulator.

Dr Corina Alina Ispasoiu

Medic primar Obstetrică- Ginecologie, doctor în Științe Medicale

Clinica Proctoven

Etichete:

Recomandam sa citesti si