fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Interviu

Colonelul Laurențiu- Cosmin Balcu (fostul șef al ISU Sibiu): Urmează-ți visul în fiecare zi a vieții tale

După 12 ani la conducerea Inspectoratului Județean pentru situații de Urgență Sibiu, colonelul Laurențiu- Cosmin Balcu a predat ștafeta maiorului Lucian Trefaș. Într-un fel, în acest spirit militar, dar cu o blândețe de nedescris, așa a fost crescut copilul Laurențiu- Cosmin Balcu. Tatăl acestuia a fost ofițer de carieră, grad de colonel, servind patria, precum și bunicul ofițer de cavalerie și profesor/lector în cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu. Colonelul Laurențiu- Cosmin Balcu a încheiat, astfel, o frumoasă carieră militară de aproximativ trei decenii, o viață petrecută  de om pe care a a ales să o trăiască în structuri militare. A absolvit studiile Institutulului Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” Sibiu, continuând cu structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale și urmând, apoi, aproape douăzeci de ani în care și-a dedicat toată experiența, priceperea și devotamentul structurilor specializate în managementul situațiilor de urgență, respectiv Inspectoratul de Protecție Civilă al Județului Sibiu și, din anul 2004, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu. Reporterii noștri au realizat un interviu mai special (un material de suflet) cu omul Laurențiu- Cosmin Balcu.

Vrem să vă cunoaștem mai bine, ne dorim să ne spuneți despre omul Laurențiu Cosmin Balcu? Soțul? Tatăl? Ce vă place să faceți?

Omul…

Omul Laurențiu Cosmin BALCU… Sunt un om normal, optimist și un om de echipă care își iubește familia, prietenii și  cei apropiați sufletului, cu deviza bunului simț, echilibrat, rațional, vertical, un soț care dăruiește flori, doar pentru că e marți, un tată grijuliu, care mă cobor la mintea copiilor mei, în ideea că ne stropim cu apă, desenăm sau pictăm, cu care petrec mult timp, biciclim, jucăm tenis, mergem în vacanțe împreună…
Sunt un om care ia atitudine, căruia nu îi plac jumătățile de măsură, sunt un om al întregului, căruia îi place să lase ceva în urmă, ceva frumos din mine peste tot pe unde trec.

 

Domnule colonel Laurențiu- Cosmin Balcu v-ați dorit de mic să urmați o carieră militară, din informațiile noastre, știim că ați absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” Sibiu, continuând cu structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale, aproximativ 20 de ani de activitatea la Inspectoratul de Protecție Civilă al Județului Sibiu și, din anul 2004, sunteți la Inspectoratul pentru Situații de ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu. În primul rând vrem, să aflăm ce v-a determinat să alegeți o carieră militară? De ce pompier? Cum ați descrie cele aproximativ trei decenii dedicate cetățenilor?

Cariera militară….

Într-un fel, în acest spirit militar, dar cu o blândețe de nedescris, am fost crescut, tata fiind ofițer de carieră, grad de colonel, servind patria, precum și bunicul ofițer de cavalerie și profesor/lector în cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.
De ce POMPIER? Pentru că îmi place să lucrez cu oamenii, pentru oameni, să îi salvez, m- am dedicat pentru salvarea de vieți omenești, a bunurilor, pentru apărarea țării. Deviza AUDACIA ET DEVOTIO evidențiază simbolic, exact misiunea salvatorilor care prin curaj și devotament, își pun viața în slujba cetățenilor. Trei decenii … da, o carieră frumoasă cu sute de misiuni îndeplinite /executate și obiective atinse.

Colonelul Laurențiu- Cosmin Balcu (fostul șef al ISU Sibiu): Urmează-ți visul în fiecare zi a vieții tale

Ați preluat conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu în anul 2008. Cu ce gânduri ați pornit la drum atunci? Ați reușit să realizați tot ce v-ați propus?

Am preluat comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu în anul 2008, cu un proiect managerial susținut în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pe care l-am îndeplinit așa cum spuneam mai sus…, plecând de la 4 subunități (Sibiu, Mediaș, Agnita, Miercurea Sibiului) împreună cu echipa managerială și întreg personalul Inspectoratului, cu sprijinul administrației locale și județene, am dezvoltat Inspectoratul bine structurat cu puncte de lucru noi față de cele enumerate mai sus (Avrig, Dumbrăveni, Ocna Sibiului, Săliște, Copșa Mică, Păltiniș, Complexul Muzeal Național Astra).
 Inaugurarea unei săli moderne pentru desfășurarea activității Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției;
 Centrul de formare și pregătire în primul-ajutor calificat și descarcerare SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Cpt. Dumitru Croitoru” (ISU) Sibiu.
 Coordonarea la nivel județean a forțelor implicate în misiunile desfășurate pe timpul exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în perioada 01.01-30.06.2019;
 Operaționalizarea Dispeceratului Unic Integrat 112 la sediul inspectoratului;
 Tehnică de intervenție, dotări pentru fiecare subunitate și punct de lucru;
 Vizita Alteței Regale, Principesa Muna al Hussein care a apreciat aportul adus de către paramedicii SMURD în sprijinul comunității, declarându-se impresionată de modul de organizare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)
 Vizita Sanctității Sale Papa Francisc în deplină siguranță desfășurarea evenimentului

 

A fost grea despărțirea de camarazii dumneavoastră? Ce le-ați transmis la plecare?

Întotdeauna emoțiile apar în momente de despărțire… Am transmis o forță a emoției, pentru că și pompierii mai plâng câteodată, le transmit tot respectul meu, aprecierile mele, mulțumiri nenumărate și considerație profundă pentru colaborarea și munca desfășurată împreună. Și pe această cale, vă rog să-mi permiteți să le urez sănătate, le doresc tuturor să fie ambiţioşi şi să onoreze permanent haina militară, prin activitatea şi misiunile pe care le îndeplinesc cu consecvenţă şi dăruire putere de muncă. Toate gândurile mele bune se îndreaptă atât către cadrele din Inspectoratul pentru Situații de Urgență SIBIU cât și către familiile lor. Totuși, trecerea în rezervã, despãrtirea de uniforma militarã nu va însemna si despãrtirea de spiritul si valorile institutiei pe care cu onoare am slujit-o!

Colonelul Laurențiu- Cosmin Balcu (fostul șef al ISU Sibiu): Urmează-ți visul în fiecare zi a vieții tale

Cum a fost pentru dumneavoastră predarea ștafetei maiorului Lucian Trefaș? Ați avut emoții?

A reprezentat un moment emoționant, o activitate frumoasă, restrânsă din cauza contextului actual al pandemiei.

 

Ce sfat ați avea pentru tinerii care își doresc să urmeze o carieră militară?

Pe tinerii care nutresc spre o carieră militară, îi îndemn din tot sufletul să urmeze o carieră, care să le ofere modalitatea de a dărui, de a salva vieți omenești și de a se implica în această activitate, o misiune nobilă, care e foarte frumoasă și interesantă.

 

V-ați dori ca una sau de ce nu, ambele fete ale dumneavoastră să aleagă o carieră militară?

Consider că fiecare om are propriul vis, iar dacă ai un vis, atunci cu siguranță îți dorești să îl împlinești. Așa că, să facă ce simt și să devină ceea ce își doresc cu adevărat. Urmează-ți visul în fiecare zi a vieții tale, pentru că numai astfel vei înțelege care este prețul pe care tu îl ai de plătit pentru împlinirea lui, așa le zic mereu copiilor….

Etichete:

Recomandam sa citesti si