fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sănătate Naţional

Clujenii inventează prima ambulanță de transportat persoane infectate cu coronavirus

O firmă din Gilău, județul Cluj a pus bazele primei ambulanțe din lume care poate transporta persoane infectate cu COVID-19. Invenția românilor apare pe lista recordurilor, ținută de World Record Academy. Compania a livrat, de-a lungul anilor, sute de ambulanțe către serviciile județene de specialitate și către SMURD. 

Ambulanța este dotată cu filtre de tip HEPA, printre cele mai sigure din lume. Pereții acestei camere de izolare ambulante sunt confecționați din sandwich-uri de oțel inoxidabil, care permit utilizarea celor mai puternici dezinfectanți. Camera are un sistem de presiune negativă, care nu permite agenților patogeni din aer să pătrundă în exterior. Cu toate că, în prezent, se află în stadiul de prototip, aceasta poate fi utilizată și pentru intervenții obișnuite, nu doar în cazul bolilor infecțioase, cum ar fi cea provocată de coronavirus.

De exemplu, poate asigura transportul a șase pacienți: patru pe paturi și doi în scaune speciale. Dacă este cazul, pot fi utilizate două tărgi sau chiar un pat de spital. Reprezentantul companiei clujene, George Oșan, spune că ar capacitatea de a produce 30-40 de astfel de ambulanțe pe lună. Prețul unei asemenea ambulanțe variază între 140.000 și 200.000 de euro, în funcție de dotări.

Foto: worldrecordacademy

Etichete:

Recomandam sa citesti si