Clubul Sportiv Comunitar Sibiu: Orice donator înseamnă o viață salvată

Criza provocată de COVID-19 a redus numărul donatorilor de sânge și a adus la impunerea de măsuri speciale pentru a evita riscul de îmbolnăvire. În aceste momente în care trebuie să fim mai mult decât oricând solidari, Clubul Sportiv Comunitar Sibiu se alătură campaniilor donării de sânge inițiate de Wenglor România, Rotary Club Sibiu și Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu. Inițiatorii își încurajează membrii și simpatizanții să devină donatori fideli, determinați de gândul că fiecare donare salvează două vieți. Proiectul social reunește oameni din diferite domenii, iubitori de sport, care se implică voluntar pentru a da o mână de ajutor în rezolvarea unei crize reale, ce trebuie rezolvată pe termen lung.
„În calitate de membri ai unui club sportiv credem că, cea mai importantă parte a vieții este sănătatea noastră, atât cea trupească, cât și cea sufletească. Gestul acesta de a dona sânge se încadrează în ideea de a contribui la sănătatea altei persoane. Pandemia de coronavirus ne încearcă solidaritatea față semenii noștri. Din cadrul clubului nostru, din câte știu eu, vor dona în jur de 20 de persoane, vreo cinci am și donat până în acest moment. Sperăm să mai convingem și alți colegi, deoarece din punct de vedere mental nu este prea simplu să donezi. Sperăm să inițiem o tradiție. Personalul medical este foarte bine pregătit cu tot ce trebuie, având măști, mănuși, viziere și dezinfectant, riscul de infectare fiind minim.”, a spus Dani Troancă, președintele Clubului Sportiv Comunitar Sibiu.
În această perioadă, membrii Clubului Sportiv Comunitar Sibiu vor merge să doneze atât de necesarul sânge pentru cei aflați în suferință. Aceștia vă invită să vă alăturați comunității sibiene în acest demers, orice donător înseamnă o viaț salvată. „Mi-am făcut curaj astăzi, am “vizitat” Centru De Transfuzie Sanguină Sibiu și am donat sânge atât de necesar, mereu, pentru cei aflați în suferință. Cu toate că, prefer oricând să alerg un maraton decât săa fiu înțepat de un ac. Alătura-te și tu campaniilor de donat sânge, inclusiv celei desfășurate de Clubul Sportiv Comunitar Sibiu, fă bine și te fă bine.”, a scris Dani Troancă pe contul său de Facebook.
Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite în urgență, pentru salvarea vieții victimelor accidentelor rutiere, pentru gravide și copii, dar și pentru bolnavii cu cancer, la care este nevoie de trombocitele pe care măduva nu le mai poate produce din pricina tratamentului de chimioterapie. Specialiștii atrag atenția că spitalele au, în continuare, nevoie de sânge. Despre situația din județul Sibiu am stat de vorbă cu Livia Mareș, purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Sibiu.
„Numărul donatorilor a scăzut pe la jumătatea acestei luni, dar în prezent sibienii vin să facă donări. Măsurile pe care le-am luat vizează restricționarea donatorilor care au călătorit sau au intrat în contact cu persoane care au venit din străinătate. Fiecare donator este termometrizat la intrarea în centru, iar dacă temperatura este peste limita normală nu au voie să doneze. Facem o triere, astfel intră câte două persoane în cabinet. Dezinfectantul pentru mâini se găsește la intrarea în centru, iar personalul folosește măști, mănuși, viziere. Coronavirusul nu este o boală transmisibilă prin sânge, de aceea nu se face o testare specială a donatorilor. Există un chestionar adițional pe care trebuie să îl completeze donatorii prin intermediul căruia declară pe propria răspundere că nu au călătorit în zonele de risc.”, a declarat pentru star sibian, Livia Mareș.