fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Uncategorized

CJ anunţă: proiectul gestionării deşeurilor în judeţul Sibiu se apropie de final

Cel mai mare proiect al Consiliului Judeţean Sibiu, pentru județul Sibiu, în infrastructura de mediu, în valoare de aproape 18 milioane euro, a înregistrat un progres semnificativ, ajungând la stadiul de realizare de 81% la începutul lunii martie 2014. La unele obiective ale proiectului, cum ar fi închiderea depozitelor neconforme de deşeuri de la Tălmaciu şi Avrig, stadiul de realizare este de 99%.

Pot să afirm că acest proiect de realizare a unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu a fost o provocare pentru mine şi pentru echipa pe care o conduc. La scurt timp după preluarea mandatului de preşedinte am găsit acest proiect blocat, fiind, totodată, unul dintre cele mai dificile proiecte derulate de Consiliul Judeţean. În aceste condiţii, este important să se știe că în iunie 2012 proiectul avea un stadiul fizic de realizare, din păcate, de doar 2%, dar am reușit să ajungem astăzi la un stadiu de 81% şi suntem în grafic. Ne apropiem de finalizarea lucrărilor în câteva luni, urmând ca de anul viitor în toate cele 64 de localităţi, și anume 53 de comune, nouă orașe și municipiile Sibiu și Mediaș să avem un sistem modern, european, de colectare selectivă a deşeurilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea.

Proiectul Consiliului Județean Sibiu va realiza un sistem gestionare a deșeurilor care să permită respectarea tuturor angajamentelor pe care România și le-a asumat în fața Uniunii Europene în ceea ce privește protecția mediului. Aceasta înseamnă că noul sistem va duce la colectarea deşeurilor menajere de la întreaga populaţie a judeţului Sibiu, la introducerea colectării separate a deşeurilor reciclabile atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, la implementarea colectării separate a deşeurilor biodegradabile menajere în municipiile Sibiu şi Mediaş, la reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile la depozitare şi la închiderea depozitelor neconforme din judeţul Sibiu.

Contractul de finanţare pentru proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Sibiu” a fost semnat în 25 mai 2010 cu Ministerul Mediului și Pădurilor, iar valoarea sa este de 80,3 milioane lei fără TVA. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană, prin POS Mediu, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Contribuţia financiară a Consiliului Judeţean la acest proiect este de 10,7 milioane lei, iar Uniunea Europeană şi bugetul de stat al României contribuie cu 69,6 milioane lei.

Proiectul prevede închiderea a 5 depozite – gropi de gunoi – neconforme de la: Agnita, Avrig, Cisnădie, Remetea (Sibiu, Dealul Dăii) și Tălmaciu, construirea a două staţii de compostare la Şura Mică şi Târnava şi a unei staţii de sortare la Şura Mică. La acestea se adaugă achiziţia echipamentelor de colectare separată a deşeurilor, însemnând 96.370 recipienţi de colectare şi unităţi de compostare: 70.870 containere și pubele și 25.500 unități de compostare individuală.  Acestea vor fi distribuite în toate cele 64 de localități din județul Sibiu.

Etichete:

Recomandam sa citesti si