fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Politica

Ciprian Faraon: ”Corupția, traficul de droguri, deficiențele din sistemul de sănătate și din educație reprezintă probleme sistemice profunde în societatea noastră!”

Președintele organizației municipale Sibiu a Partidului Forța Dreptei, Ciprian Faraon, atrage atenția că deși în multe domenii Sibiul stă mai bine decât alte zone din țară, în cazul tragediilor care s-au petrecut în ultimele zile în țară, putem si la același nivel.

El se referă la explozia cisternelor cu GPL dintr-o stație care funcționa ilegal în Crevedia, județul Dâmbovița, la cazurile din sistemul de sănătate în urma cărora femei au fost nevoite să nască în fața spitalelor sau să moară neasistate medical în spital, dar mai ales la explozia numărului de cazuri de tineri care consumă droguri de mare risc.

„Corupția, traficul de droguri, deficiențele din sistemul de sănătate și din educație reprezintă probleme sistemice profunde în societatea noastră, cu multiple cauze și efecte negative. Și nu, nu vorbesc doar despre ceea ce vedem că se întâmplă la nivel național. Putem avem exemple și în Sibiu.

Corupția pare a fi încă prezentă la toate nivelurile, de la mici funcționari, până la demnitari înalți. Șpăgi, conflicte de interese, favoritism, toate acestea sunt practici recurente și le vedem cu toții. Lipsa transparenței și a responsabilității în instituții favorizează mentalitatea de „descurcăreală”. Efectele sunt grave: ineficiență, risipă de resurse, decizii arbitrare, decese.

Traficul și consumul de droguri au explodat în ultimii ani, mai ales în rândul tinerilor. Marile rețele acționează nestingherite, iar micii dealeri găsesc clienți cu ușurință în școli sau cluburi. Cauzele includ sărăcia, anturajul, lipsa educației antidrog. Consecințele asupra sănătății și vieții tinerilor sunt dramatice. Sibiul nu este ocolit de  flagelul cu pricina, iar părinții sunt cei care sunt lăsați singuri să se lupte cu acest fenomen.

Sistemul de educație este depășit total și se axează în continuare pe memorare mecanică. Abandonul școlar este ridicat în mediul rural și în comunitățile dezavantajate. Elevii ies din școală nepregătiți pentru provocările lumii actuale. Reforma din educație este umflată bombastic, însă în realitate nu aduce nimic.

Serviciile medicale sunt precare în afara marilor centre urbane. Echipamente insuficiente, personal lipsă, fonduri puține. Pacienții ajung să dea șpagă pentru tratamente elementare. Iar în orașe vedem în multe cazuri personal nepregătit și o lipsă crasă de empatie.

Toate aceste probleme sunt interconectate și se autoîntrețin”, susține Ciprian Faraon pe pagina sa de Facebook.

Soluțiile implică eforturi sistemice pe termen lung în plan legislativ, educațional și social, transmite politicianul.

„Spunem mereu că Sibiul e altfel, și așa este în multe domenii. Însă, atunci când vorbim de marile probleme ale României, județul nostru nu e ocolit.

Un caz tip Crevedia putea exploda oriunde în județ. Un caz „maternitatea Botoșani” nu e departe de multe situații petrecute în Sibiu. Școlile din județ nu sunt mai ferite de dealeri decât cele din București sau Constanța. Și totuși nu există o preocupare reală măcar pe aceste subiecte pe plan local.

În Sibiu e nevoie în primul rând de oameni care să dorească să facă ceva pentru comunitate. Local, cred ca inclusiv primaria Sibiului ar putea avea competente sau ar putea să-și propună să aibă, cu atat mai mult cu cât administrează scolile sibiene. Dacă aș conduce această instituție, m-aș asigura de dezbateri publice pe acest subiect, aș veni cu un set de măsuri, un concept simplu dar eficient, fără să mai aștept ”rezolvarea” la nivel național, care se pare că oricum nu vine. Acest mod de acțiune se regăsește în multe orașe din țările dezvoltate ale lumii, nu trebuie să inventăm roata. Trebuie doar să îți dorești să asiguri binele comunității!” a mai scris Ciprian Faraon