fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Cheltuieli mari și realizări infime la Primăria Dumbrăveni

Cheltuieli mari și realizări infime la Primăria Dumbrăveni

Răspunzând unei solicitări de informații în baza Legii 544/2001, Primăria Dumbrăveni a recunoscut că fostul primar, liberalul Geta Irimie, a lăsat moștenire peste 58 de miliarde de lei vechi, bani pe care actuala administrație i-a cheltuit în totalitate.

La 1 ianuarie 2018, acest excedent a ajuns la aproape 77 de miliarde de lei vechi, o sumă uriașă pentru o localitate de mărimea Dumbrăveniului, astfel că, încercând să înțelegem cum această sumă a adus un plus valoare vieții de zi cu zi a locuitorilor Dumbrăveniului, întrebarea ”cum s-a investit această sumă ?” a fost una care a venit în mod natural. Ceea ca a înțeles însă să răspundă administrația condusă de actualul primar a fost cel puțin surprinzător și din păcate nu în sensul bun al cuvântului. Răspunsul dat a venit prin două liste lungi de investiții realizate de Primăria Dumbrăveni în 2017 și 2018 din acel excedent bugetar, astfel că, așa cum rezultă din răspunsul asumat sunt sume exorbitante care au fost cheltuite pe achiziții și investiții fără rost, inexistente sau mult supraevaluate.

Șocant este că o mulțime de investiții sunt inutile, cum ar fi pista de biciclete în valoare de 93.000 de lei (peste 900 de milioane de lei vechi) într-un Dumbrăveni în care traficul auto este, practic, inexistent. O astfel de investiție publică care ar urma să protejeze un trafic intens ciclistic de un alt trafic intens auto, nefiind justificată pentru că pur și simplu nici unul din cele două tipuri de trafic care ar reprezenta condiții sine-qua-non nu există în Dumbrăveni. Chiar dacă, prin absurd însă am accepta oportunitatea unei astfel de investiții, nici măcar acele dungi de vopsea colorată care să delimiteze banda ciclistică de cea auto, în realitate nu se regăsesc la Dumbrăveni. Alte investiții cu care se laudă primarul din Dumbrăveni pur și simplu, nu există. Aici cel mai flagrant exemplu fiind terenul de minifotbal din satul aparținător Ernea care a costat bugetul local, 1 miliard de lei vechi. Ca să nu înțelegeți că suntem cârcotași de meserie, nu negăm importanța unui astfel de teren pentru mișcarea fizică zilnică și chiar pentru sănătatea locuitorilor, însă, alocarea unei astfel de sume pentru un teren pe care nimeni nu l-a văzut, este cel puțin deranjant. Doar o „minune” ar putea face să apară din neant în satul Ernea terenul de minifotbal plătit cu miliardele bugetului local în 2017/2018.

Un șanț carosabil la Dumbrăveni, a costat aproape două miliarde de lei vechi (195.000 lei) deși are doar 500 de metri sau un trotuar de 200 de metri pătrați a ajuns să coste 83.000 de lei. Practic „un paradis al prețurilor” lucrărilor de construcție într-un colț uitat de lume. Pentru astfel de prețuri practicate la primăria Dumbrăveni nu pot exista decât două explicații. Ori lucrările au fost acordate prin achiziție directă și atunci chiar nu au contat în mod deosebit la stabilirea ierarhică a ofertanților, ori pe termen scurt se preconizează o creștere semnificativă a calității vieții la Dumbrăveni, astfel că, condițiile salariale ridicate ale locuitorilor și ale nivelului de trai au influențat în mod direct și perfect explicabil creșterea financiară a valorilor pentru lucrările plătite din bani publici de către Primăria Dumbrăveni. Revenind la realitate, dacă însă din păcate, acest tablou al bunăstării vieții cetățenilor Dumbrăveniului nu este validat de realitate, rămânem într-o tristă realitate cu niscaiva lucrări publice executate la prețuri piperate care par că singurul țel urmărit este acela de a cheltui cât mai repede și cât mai ineficient bugetul local.

Spre stupoarea locuitorilor din Dumbrăveni, sume enorme apar ca investite în restaurarea Castelului Apafi (214.200 lei) sau în monumentul simbol al orașului, biserica armeano-catolică din centru (383.890 lei) deși niciunul din aceste obiective nu a beneficiat, în realitate, în ultimii 4 ani, de reabilitări. Nu negăm importanța unor astfel de lucrări la obiective simbol ale orașului, însă din afirmațiile locuitorilor aceste lucrări nu au existat, o țiglă nefiind așezată pe biserica armenească în această perioadă, nu lucrări de aproape 4 miliarde de lei vechi. Și chiar dacă ele ar fi existat, un edil care acționează după o strategie eficientă și bine gândită ar fi trebuit să pună în operă și alte acțiuni și activități care să crească identitatea turistică a orașului, astfel încât banii publici investiți în aceste obiective publice să aducă în final un plus valoare palpabil în viața fiecărui cetățean al urbei.

La Șaroșul pe Târnave, sat aparținător Dumbrăveniului, conform celor afirmate de primarul Emil Dârloșan prin informațiile oferite în baza legii 544/2001, s-au investit 90.980 de lei într-un dispensar pe care nu l-a văzut nimeni niciodată. Tot locuitorii din Șaroș ar fi beneficiat, acum doi ani, de un parc de un miliard de lei vechi, parc în care însă nimeni nu s-a relaxat până acum. Cu siguranță, locuitorii din Șaroș își doresc să aștepte serviciile medicale de calitate efectuate în dispensarul „proaspăt reabilitat” cel puțin pe hârtie, în parcul frumos amenajat, pe băncuțele proaspăt vopsite sau lăcuite și așezate frumos la umbra răcoroasă a unor arbori înalți și cu coroana deasă. În realitatea crudă locală, proiectele și realizările sunt inexistente dar rămân însă cheltuielile din bugetul local de aproape 2 miliarde achitate conform hârtiilor emise de primărie. Cheltuielile sunt reale însă dispensarul și parcul se regăsesc doar pe hârtia din primărie, care le suportă. Dispensarul și parcul rămân undeva atârnate între mit și realitate, între justificări și dorințe, invizibile în teren însă perfect identificabile în speranțele de mai bine ale locuitorilor din Șaroș.

Astfel sub păstorirea actualei administrații locale, cetățenii orașului Dumbrăveni practic  plătesc, din banii publici facturi piperate pe lucrări praf și pulbere, sau pe lucruri lipsite de necesitate pentru oraș. Modul în care locuitorii Dumbrăveniului vor înțelege să sancționeze astfel de comportamente administrative și să îi „plătească” la rândul lor, edilului „polița”, o vom vedea cu siguranță după data de 27 septembrie.

Etichete: