fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Cererile pentru șomajul tehnic se depun din 1 aprilie

Cererile și declarațiile pe propria răspundere necesare obținerii sprijinului oferit de Guvern, pe perioada stării de urgență, sub forma șomajului tehnic pot fi depuse începând astăzi. Solicitările pot fi depuse online fie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), fie la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) De asemenea, pe lângă firmele cu angajaţi, pot cere şomaj tehnic şi persoanele care obţin venituri din alte tipuri de contracte, aşa cum este cazul PFA.

Documentele necesare, care se depun și se procesează online sunt cerere, declarație pe proprie răspundere și lista cu angajații înregistraţi anterior în REVISAL care intră în șomaj tehnic. Plata şomajului tehnic nu se face din fondurile anagajatorilor, ci direct de către stat.

„La AJOFM-uri vor depune online o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere angajatorii care au angajaţi notificaţi în Revisal, angajaţi prin contracte individuale de muncă, suspendate temporar, notificate în Revisal, pentru care solicită fondurile aferente şomajului tehnic, adică 75 % din câştigul salarial al persoanei pe luna respectivă – respectiv maxim 75 % din salariul mediu brut. Nu plătesc angajatorii, respectiv nu avansează niciun ban angajaţilor sau colaboratorilor de la dânşii. Guvernul va plăti aceste fonduri din care vor face plăţile către angajaţi. Cei care depun începând de mâine (miercuri-n.red.), pentru a se închide luna martie, solicitări la AJOFM vor primi fondurile în maxim 14 zile. Nu avem intenţia să prelungim activitatea AJOFM până în ultima zi din această perioadă. Aşteptăm, începând de mâine (miercuri – n.red.), solicitările, pentru a le priocesa în regim de urgenţă.” potrivit Violetei Alexandru, ministrul Muncii.

Plata fondurilor necesare către angajatori se va face în termen de maxim 15 zile, iar plata angajatorilor către salariații aflați în somaj tehnic se va efectua în 3 zile. Potrivit Violetei Alexandru, depunerea documentelor, pentru perioada  16-31 martie 2020, se face între 1-10 aprilie. În perioada de șomaj tehnic angajatului îi vor fi achitate  CAS, CASS și impozitele aferente.

Etichete:

Recomandam sa citesti si

1 Comment

  1. Emil 03/04/2020

    Buna fată mea a lucrat într-un magazin de haine. Si Si a dat demisia. Si Firma la care a lucrat a băgat în șomaj. Ce poate sa facă ea acum.!!???