fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Cererea de finanțare și activitățile propuse de echipa Centrului Europe Direct Regiunea Centru au primit undă verde

Cererea de finantare si activitatile propuse de echipa Centrului Europe Direct Regiunea Centru au primit unda verde de la Comisia Europeana, fiind unul dintre cele 24 de centre din tara care vor face parte din Reteaua Europe Direct a Romaniei si vor desfasura activitati de informare a cetatenilor. Pentru anul 2021 activitatile se vor desfasura in lunile mai-decembrie 2021, urmand ca in anii urmatori activitatile sa se deruleze pe 12 luni si sa fie propuse anual, in functie de cele mai noi si mai eficiente metode de informare, comunicare si implicare a cetatenilor din cele sase judete ale Regiunii Centru: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Lista de evenimente propuse in 2021 va demara in acest an cu sarbatorirea zilei de 9 mai-Ziua Europei. Toate activitatile propuse in acest an reflecta prioritatile Comisiei Europene si se adreseaza unor grupuri tinta clar identificate. Spre deosebire de perioadele anterioare, din acest an se schimba denumirile si identitatea vizuala a centrelor, iar numarul maxim de centre pe regiunile din Romania a fost stabilit in conditiile de finantare, la nivelul Regiunii Centru functionand trei centre, respectiv Centrele Europe Direct Regiunea Centru, Harghita si Brasov.

”Este o retea in care am intrat din anul 2013, iar prin intermediul acestui proiect am putut intensifica activitatile prin care ajungem in randul cetatenilor, a tinerilor mai ales, dar si al mass-media si al reprezentantilor societatii civile. Pe parcursul acestor ani, am incercat mereu si vom continua, alaturi de partenerii nostri care fac parte din alte Centre Europe Direct, ONG-uri sau institutii, sa oferim activitati si evenimente interactive si atractive prin care vom creste numarul celor peste 15.000 de persoane, elevi, studenti , profesori, specialisti si cetateni care au luat parte la actiuni. Vom continua sa oferim cetateniilor din Regiunea Centru, motive sa isi doreasca sa participe la evenimente si activitatile Europe Direct, reusind astfel sa transmitem tuturor valorile europene, detalii despre drepturile fundamentale si informatii privind propunerile legislative ale CE. Vom creste gradul de constientizare a impactului pozitiv al resurselor pentru dezvoltare si credem ca publicul larg observa cresterea conditiilor de trai din ultimii ani”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Actiuni si evenimente propuse cetatenilor in 2021:

Pentru informarea si implicarea cetatenilor se vor promova actiunile Pactului Verde European printr-un mixt de evenimente de interior si exterior. Europe Direct Regiunea Centru va organiza 6 dezbateri online in fiecare din cele sase judete ale Regiunii Centru pe tema identificarii unor solutii de protectie a mediului la nivelul comunitatilor. Daca restrictiile se ridica pana in toamna, va fi organizata cea de-a VII-a editie a Crosului Europei, un eveniment in aer liber la care se estimeaza o participare a cca 1000 persoane. Daca restrictiile COVID se vor mentine, atunci evenimentul se va inlocui cu 6 evenimente sportive judetene/locale cu un numar limitat de participanti. Pe parcursul lunii iunie, ED Regiunea Centru va participa in calitate de partener la competitia dedicata studentilor ”CIRCULAR ECONOMY HACKATHON 2021”.

In domeniul relatiilor cu mass-media si cu multiplicatorii de la nivel local a fost lansat un chestionar de actualizare a multiplicatorilor de informatii din regiune. Cei de doresc sa faca parte din aceasta retea, se pot inscrie completand chestionarul: https://forms.gle/u6R1MV4f9YLcSDpy6. Prin aceasta retea, Europe Direct si ADR Centru vor transmite constant informatii pe e-mail catre membrii retelei, care au responsabilitatea de a le prelua si difuza, iar cei mai activi dintre ei vor fi invitati sa participe la un eveniment regional organizat in al doilea semestru din 2021. Forumul regional al multiplicatorilor va avea o durata de trei zile, iar pe parcursul acestui eveniment se vor prezenta proiecte din regiune finantate de UE si se vor premia cele mai bune proiecte si cei mai activi membri din retea.

Pentru informarea pe plan local cu privire la subiecte sensibile referitoare la UE se va derula o campanie online prin care vom colecta opiniilor locale referitor la subiectele sensibile referitoare la UE. Cu scopul de a identifica opiniile sau informatiile denaturate de la cat mai multi cetateni din Regiune, se vor selecta cel putin doua publicatii/judet care vor promova un chestionar online si apoi vor publica versiunea corecta a informatiilor false propagate. Pentru judetele Harghita, Covasna si Mures, va exista si o versiune in limba maghiara a acestor actiuni.

Uniunea Europeana in scoli se va concretiza prin colaborare cu Inspectoratele Scolare Judetene din cele sase judete, precum si cu universitatile din Regiune. Se vor organiza dezbateri in cadrul unitatilor de invatamant inscrise, pe tema digitalizarii, iar cele mai bune echipe din Regiune (debateri si coordonator) vor participa la o vizita la Bruxelles. Dezbaterile vor fi organizate in doua etape – o etapa judeteana intre cele mai bune echipe din judet si o etapa regionala intre finalistii etapei judetene.

Toate aceste evenimente, dar si alte actiuni in parteneriat se vor promova prin intermediul unei platforme regionale de retele. ED Regiunea Centru va lansa un web-site cu identitatea vizuala a proiectului, pe care se vor promova in home-page – punctele de contact si paginile web ale retelelor europene de nivel local, regional sau national, va exista un formular activ de raspuns la informatii. Atat programele structurii gazda-ADR Centru, cat si informatii  Comisiei Europene in Romania si ale celorlalte organisme intermediare de fonduri europene se vor prelua pe aceasta platforma.

Noul centru fizic al Europe Direct Regiunea Centru se va lansa public printr-un eveniment ce va avea loc in semestrul doi al anului, la care vor fi invitati sa participe atat partenerii din proiect, cat si cetatenii interesati.

Pentru mai multe informatii sau daca doriti sa participati la aceste actiuni ne gasiti la adresa: Strada DECEBAL, Nr. 12, cod postal 510093, Alba Iulia, judetul Alba, ne puteti contacta la tel. 0358 403 121, e-mail la adresa: europedirect@adrcentru.ro, ne gasiti online pe www.europedirect-adrcentru.ro sau Facebook: https://www.facebook.com/EDregiuneacentru

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si