fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Medias

Centrul istoric al Mediașului își pierde parfumul de tei

medias centru

Proiectul de modernizare a centrului istoric al municipiului Mediaș prinde contur. În ultima perioadă, au fost făcuți pași importanți pentru reușita implementării proiectului „Reabilitare/Modernizare străzi centru istoric“, finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, cu o valoare totală de peste 43 de milioane de lei.

Proiect votat în Consiliul Local

Consiliul Local a aprobat, în ședința de marți, 30 august, proiectul de reabilitare și modernizare  inițiat de primarul Gheorghe Roman. Din totalul de 21 de consilieri prezenți, 16 (PNL) au votat pentru, 3 împotrivă (PSD) și 2 s-au abținut (USR). Cinci străzi și o unitate de învățământ sunt cuprinse în acest proiect care va schimba aspectul prăfuit al zonei centrale. „Reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale nr. 4 și a străzilor din centrul istoric al Municipiul Mediaș, mai exact a străzilor Stephan Ludwig Roth, Petofi Sandor, I. Ghe. Duca, Nicolae Iorga și Piața Regele Ferdinand I, reprezintă componente ale aceluiași contract de finanțare”, precizează Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.

Modernizări de 43 de milioane

Investiția cuprinde foarte multe obiective: modernizarea infrastructurii edilitare – rețele de apă, canalizare menajeră și canalizare pluvială, realizarea de trasee/canale tehnice pentru cabluri, modernizarea sistemului de iluminat public folosind un sistem performant energetic. De asemenea, vor fi modernizate zonele și traseele pietonale, cu evidențierea perspectivelor valoroase asupra fondului construit. Spațiul public va fi dotat cu mobilier urban specific funcțiunii de odihnă și recreere. Totodată, spațiile verzi existente vor fi reorganizate, dar proiectul prevede și crearea de noi spații verzi acolo unde zonele permit. Străzile, trotuarele și piața vor fi pavate cu îmbrăcăminte realizată din piatră naturală, cu evidențierea vestigiilor arheologice prin casete vitrate. Elementele relevante, care rememorează evoluția istorică a pieței (traseu pârâu, fântâni istorice etc.), vor fi marcate.

Valoarea proiectului este de 43.165.614,78 lei. „În paralel cu acest proiect, voi promova un program de refacere a fațadelor clădirilor din Centrul Istoric care prezintă un grad avansat de degradare“, anunță primarul Gheorghe Roman.

Petiția “Salvați teii din Mediaș!” a eșuat

Parfumul teilor din centrul Mediașului va deveni o amintire frumoasă pentru generațiile de medieșeni care au poposit la umbra lor, în plimbările prin zona istorică a burgului de pe Târnava Mare. Copacii vor dispărea, pentru a face loc noului peisaj urbanistic prevăzut în proiectul autorităților locale, de modernizare a parcului. Revolta medieșenilor, desfășurată în mediul online, a fost transmisă și către Primărie. Petiția intitulată “Salvați teii din Mediaș!”, semnată de 1.455 de persoane, a fost depusă la Primărie în 29 iulie, însă mesajul acesteia, “Opriți măcelul ecologic!” nu a clintit decizia autorităților locale. Petiția nu a primit niciun răspuns până la data la care proiectul a fost votat în Consiliul Local.

“În plină criză ecologică, în valuri de căldură unul după altul și vreme instabilă, într-un oraș care duce lipsa gravă de spații verzi pentru copii, tineri, persoane în vârstă, să distrugi singura oază centrală de umbră și natură este de neconceput. Natura ne dă totul și tot ce ne cere e să nu o distrugem. Lăsați teii în pace!”, este unul dintre protestele din mediul online. În ultima zi în care se mai putea face ceva pentru oprirea sau amânarea acestui proiect, mai mulți medieșeni au lipit pe arbori afișe cu mesajul “Nu mă tăia!”, însă acestea au dispărut în doar câteva minute.

Centrul istoric al Mediașului își pierde parfumul de tei

Etichete:

Recomandam sa citesti si