Ceata Junilor a dus jiana și învârtita în Cipru

Ritmurile tradiționale românești au răsunat din nou în Cipru, grație Ansamblului folcloric „Ceata Junilor”. Proiectul Schimb intercultural al tinerilor din Sibiu și Cipru, acţiune cofinanţată de Consiliul Judeţean Sibiu, a facilitat promovarea județului și cooperarea a peste 50 de tineri artiști din cele două țări.
Colaborarea Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor” cu Asociația „Achna Forest” din Cipru are o tradiție de 18 ani, concretizată prin schimburi de experiență între tineri artiști din cele două țări. Ca parte integrantă a acestui parteneriat, a fost conceput proiectul Schimb intercultural al tinerilor din Sibiu și Cipru, prima etapă a acestuia derulându-se în Cipru, în perioada 14-21 aprilie 2023.
Sibienii au luat parte la ateliere pentru familiarizarea cu muzica și dansurile din patrimoniul cipriot, precum și la workshop-uri de management cultural, axate pe accesarea fondurilor europene. De asemenea, Ansamblul „Ceata Junilor” a susținut spectacole în localitățile Achna Forest și Vrisules, acestea fiind dedicate promovării patrimoniului tradițional sibian prin obiceiuri de nuntă de pe Valea Hârtibaciului, cântece și jocuri populare specifice Mărginimii Sibiului și Văii Târnavelor.
În cadrul serii interculturale, „Ceata Junilor” a etalat materiale de prezentare a județului Sibiu, produse gastronomice specifice zonei și a invitat gazdele cipriote să deprindă pașii de jiană și învârtită.
Proiectul Schimb intercultural al tinerilor din Sibiu și Cipru este o acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda pentru cultură și dezvoltarea comunității în județul Sibiu.