fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură Timp Liber

Cea mai veche orchestră simfonică din Amsterdam va concerta ”la înălțime”

Orchestra de Tineret Sweelinck a Olandei va concerta duminică, 30 iulie 2023, ora 19.00 la Sala Thalia în cadrul Festivalului Concerte pe Acoperiș 2023.
Fondarea sa în 1878 face din Sweelinck cea mai veche orchestră simfonică din Amsterdam. Este formată din 80 de studenți entuziaști din Amsterdam și din alte orașe. Orchestra studențească repetă în fiecare joi seară în centrul Amsterdamului și oferă studenților posibilitatea de a-și dezvolta talentul muzical la un nivel înalt și de a susține concerte în locații speciale din țară și din străinătate, legând totodată prietenii prețioase.
De-a lungul anilor, orchestra a susținut multe programe remarcabile. În fiecare program, Orchestra Sweelinck interpretează o compoziție contemporană și realizeză concepte inovatoare. În primăvara anului trecut, orchestra a reunit două mari simfonii. Rar au fost interpretate într-o singură seară Simfonia a V-ea de Beethoven și Simfonia I a lui Mahler. Orchestra cântă adesea împreună cu solişti talentaţi precum violoncelista Anastasia Feruleva, care a interpretat partea solo a Concertului pentru violoncel în si minor al lui Dvořák sau Cvartetul pentru clarinet din New Amsterdam, alături de care Sweelinck a interpretat într-un mod inedit Rapsodia in Blue de Gershwin. Colaborările cu compozitori moderni sunt, de asemenea, adesea în program, în ultimii ani, orchestra a cântat compoziții de Guillermo Lago, Reza Namavar și Kaija Saariaho.
Orchestra Sweelinck a servit drept teren de lansare pentru diferiți dirijori talentați, precum Edo de Waart, Lucas Vis și Roland Kieft. După plecarea lui Harmen Cnossen din cauza numirii sale în Orchestra Marină a Marinei Regale, orchestra a fost sub conducerea Libiei Hernández. Din ianuarie 2016, Konradin Herzog este la bagheta Orchestrei Sweelinck. În ultimii 6 ani, cu perspicacitatea și disciplina sa muzicală, el a adus Orchestra Sweelinck la un nivel muzical înalt.

Orchestra Sweelinck poate fi găsită și pe scenele internaționale. De exemplu, vara trecută, orchestra a participat la Festivalul European Student Orchestra de la Toulouse, unde Sweelinck a putut petrece câteva zile interpretând alături de orchestre studențești din toată Europa. Orchestra a avut deja turnee în Italia, Ucraina, Finlanda, Georgia și China, iar anul acesta, după concertele de primăvară de la Amsterdam, Sweelinck va vizita România și Bulgaria pentru a mai interpreta de patru ori programul magic „Fantasia”.

Festivalul Concerte pe Acoperiș 2023 va avea loc în perioada 30 iulie – 12 august pe terasa Filarmonicii de Stat Sibiu. Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023.

Cea mai veche orchestră simfonică din Amsterdam va concerta ”la înălțime”