fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși – ,,Obiceiul varutelor”

Varutele,un obicei care disparuse de mult din satul Rusi, a fost readus la viata de trei ani de catre Cavalerii Turnului Inclinat. Pentru varietate,in fiecare an am schimbat locul desfasurarii evenimentului si, credem noi, l-am adus si mai aproape de autentic. Anul acesta am adus obiceiul langa simbolul nostru cel mai de pret, Turnul Inclinat din Rusi.

Aceasta traditie are loc de Sfantul Toader si este un obicei care omagiaza prietenia, tineretea, primavara si inocenta copilariei.

La acest obicei participă fete și băieți între 10 și 14 ani, îmbrăcați de sărbătoare, care se adună în curtea unei gazde, fiecare cu câte un colăcel facut din aluat de pâine, își aleg un pom, de obicei măr sau prun, în care își agață colăceii, se rotesc în jurul pomului și repetă acest ritual de trei ori, timp în care cântă: ,,Văruță, văruță, prinde-te cu mine, și cu Dumnezeu, să nu-ți pară rău, pân la primăvară, când ne prindem iară, și la anul care vine, să te prinzi iar văr cu mine.” Apoi, scutura pomul din care cad colăceii, iau fiecare câte un colac și îi împart între ei, fiecare îi dă jumătate celuilalt cu care s-a rotit, iar cealaltă jumatate o păstrează pentru sine, o mănâncă și își spun “măi vere” și “tu văruță”, consființind astfel o prietenie mai puternică decât legăturile de rudenie, menită să dureze toata viața.

În satul Ruși numeroși vârstnici folosesc aceste formule de adresare, fapt ce dovedește fără de tăgadă atât vechimea obiceiului cât și trăinicia acestuia.

Cavalerii Turnului Ȋnclinat din Ruși, este un club de inițiativă comunitară pentru tineri, aflat sub egida Fundației Noi Orizonturi, care are scopul de a promova patrimoniul local și eco-turismul. Lansată în 2017, rețeaua GreenIMPACT numără acum 32 de cluburi de inițiativă comunitară pentru tineri și promovează programul de învățare prin serviciu în folosul comunității, cu focus pe patrimoniul local din eco-destinați. Din acest club fac parte peste 30 de elevi ai Școlii Gimnaziale Ruși, dar și elevi ai Școlii Gimnaziale Slimnic, precum și absolvenţi ale acestora.

Asemenea cavalerilor, copiii sunt ȋncurajaţi să preţuiască adevăratele valori morale şi să se pună ȋn slujba binelui şi frumosului, prin iniţierea unor acţiuni menite să schimbe faţa localităţii dar şi mentalitatea localnicilor, ghidându-se după proverbul latin, ales motto al clubului, ,,Audaces fortuna juvat”(Norocul ține cu cei îndrăzneți).

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si