fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Reportaj

Cavaleri, Scutieri și Domnițe „apără” Turnul Înclinat din Ruși

Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși este un club de inițiativă comunitară cu și pentru tineri din comună, deschis cu scopul de a identifica și promova valorile locale. Fiecare activate pe care o desfășoară are ca și obiectiv dezvoltarea comunității și încurajarea implicării locuitorilor. În ultimii ani s-a amenajat mai multe puncte de popas în localitate s-a  desfășurat acțiuni de ecologizare și s-a pus în valoare monumete pe cale de a fi uitate.

Cavaleri, Scutieri și Domnițe „apără” Turnul Înclinat din Ruși

Pentru a scoate la „suprafață” comoara locală, Cosmin Simtion, profesor de Istorie în comună, alături de profesorul de Limba Română, Bogdan Mira, au pus bazele Clubului Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși. Tinerii sunt grupul lor țintă, majoritatea activităților sunt cu și pentru ei.

Asemenea cavalerilor, copiii sunt ȋncurajaţi să preţuiască adevăratele valori morale şi să se pună ȋn slujba binelui şi frumosului, prin iniţierea unor acţiuni menite să schimbe faţa localităţii dar şi mentalitatea localnicilor, ghidându-se după proverbul latin, ales motto al clubului, ,,Audaces fortuna juvăț”(Norocul ține cu cei îndrăzneți).

Cavaleri, Scutieri și Domnițe „apără” Turnul Înclinat din Ruși

„ Am ales ca denumire pentru club Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși, pentru a promova principalul obiectiv turistic al satului. Elevii din clasele V-VIII ai Școlii Ruși sunt membri cavaleri în club. Când termină clasa a IV a devin scutieri, iar dacă într-un an de zile se remarcă prin fapte cavalerești, la accederea în a VI-a devin cavaleri. În caz contrar, rămân scutieri încă un an”, povestește „Cavalerul” Cosmin Simtion, pentru star sibian.

Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși este un club de inițiativă comunitară cu și pentru tineri din comună, deschis cu scopul de a identifica și promova valorile locale. Fiecare activate pe care o desfășoară are ca și obiectiv dezvoltarea comunității și încurajarea implicării locuitorilor. În ultimii ani s-a amenajat mai multe puncte de popas în localitate s-a desfășurat acțiuni de ecologizare și s-a pus în valoare monumete pe cale de a fi uitate.

Publicată de Ziarul Star Sibian pe Miercuri, 13 mai 2020

Clubul a fost înființat în februarie 2018, iar printre obiectivele indeplinite de către cavaleri-voluntari a fost instalarea unui panou de informare turistică și promovarea cât mai intensă a Turnul Înclinat din Ruși. Sub stricta observație a templierilor, cavalerii au realizat obiecte handmade cum ar fi mărțișoare, broșe, semne de carte, bijuterii și cea mai nouă atracție este micul muzeu din incinta școlii, unde elevii au expus peste 100 de obiecte vechi.

Cavaleri, Scutieri și Domnițe „apără” Turnul Înclinat din Ruși

Perioada dificilă, prin care dealtfel trecem cu toții, nu i-a descurajat pe cavalerii faptelor bune, Cavalerii Turnului Înclinat. Luându-i ca model pe Cavalerii Ospitalieri sau Ioaniți, cum mai erau denumiți acei vajnici luptători pentru credință, dar și pentru grija față de aproapele său, tot așa și Cavalerii Turnului Înclinat continuă acțiunile pentru comunitate. Aceștia au oferit măști de protecție și legume din propriul solar localnicilor din Ruși și Veseud

Cavaleri, Scutieri și Domnițe „apără” Turnul Înclinat din Ruși

Cavalerii Turnului Ȋnclinat din Ruși, este un club de inițiativă comunitară pentru tineri, aflat sub egida Fundației Noi Orizonturi, care are scopul de a promova patrimoniul local și eco-turismul. Lansată în 2017, rețeaua GreenIMPACT numără acum 32 de cluburi de inițiativă comunitară pentru tineri și promovează programul de învățare prin serviciu în folosul comunității, cu focus pe patrimoniul local din eco-destinați. Din acest club fac parte peste 30 de elevi ai Școlii Gimnaziale Ruși, dar și elevi ai Școlii Gimnaziale Slimnic, precum și absolvenţi ale acestora.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si