fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sfaturi Utile

Câte un sfat important pentru primele 12 luni ale bebelușului

Primelele 12 luni de viață ale bebelușului tău sunt speciale. Deși e un omuleț mic și ți se pare că de la lună la lună e tot mai măricel și mai jucăuș, bebelușul tău e dependent de dragostea și atenția părinților și trebuie stimulat special în fiecare lună. Acordă-i atenția și dragostea ta pentru că primul an trece atât de repede. Iată câte un sfat special pentru fiecare lună din primul anișor al bebelușului.

Bebelușul la o lună: stați cât mai aproape

Petreceți timpul împreună, cât mai aproape. De ce? Bebelușul vede cel mai bine obiectele care se află la 20-30 cm distanță. Pe măsură ce ochii i se dezvoltă, adoră să-și concentreze privirea asupra fețelor. Așa că atunci când nu doarme, țineți-vă fața aproape de bebe și ganguriți împreună.

Bebelușul la două luni:

Ajutăți copilul să-și dezvolte mai bine mișcările mâinilor și vederea ajutându-l să bată din palme și cântându-i cântece. În timp va încerca să vă imite mișcările și vocea, dezvoltându-și coordonarea dintre privire și mână, dar și limbajul. Bebelușul va începe și să vă copieze expresiile. Stați aproape de el și scoateți limba, deschideți gura larg, sau faceți o mutra haioasă.

Bebelușul la trei luni: dați-i zdrăngănele colorate și jucării strălucitoare

Bebelușul începe să se joace cu mâinile și să atingă obiectele. Ajutați-l să-și formeze coordonarea ochi-mână punându-i la îndemână zdrăngănele colorate și alte jucării pe care să le apuce. Se va amuza și își va ridica capul. Încurajați-l să o facă în perioadele de joacă pe burtică. Arătați-i oglinzi (aveți grijă să fie sigure pentru bebeluș!) ca să se poată privi în ele. Îl vor stimula să-și ridice capul chiar mai sus pentru a-și vedea fața aceea adorabilă de bebe.

Bebelușul la patru luni: gâdilași bebelușul!

Aptitudinile sociale, motorii și limbajul încep să se dezvolte. Bebelușul arată emoții bombănind pe limba lui atunci când vede o jucărie strălucitoare, ori încruntându-se și plângând cu furie dacă îi este luată jucăria. Și ia ghiciți – acum se gâdilă! Reflexul gâdilatului se dezvoltă pe la 14 săptămâni.

Bebelușul la cinci luni: vorbiți cu bebelușul!

Ochii și urechile bebelușului încep să funcționeze la fel de bine ca ale dumneavoastră. Bebelușul începe și să bolborosească pe limba lui, poate scotând sunete ce aduc cu tata și mama. Încercați să îi răspundeți și pronunțați cuvinte simple care să-l ajute să învețe cum să comunice. Repetați cuvintele și încurajați-l atunci când încearcă să vă imite rostindu-le. Începeți să-i citiți din cărți, arătându-i obiectele în timp ce le pronunțați numele.

Bebelușul la șase luni: o luați din loc

În curând bebelușul va învăța să stea în fund și să se deplaseze. Ajutați-l să se pună în mișcare mai întâi punându-l pe burtă. Apoi puneți o jucărie la o mică distanță de el și încurajați-l să se ducă să o ia. Deoarece bebelușii de această vârstă bagă totul în gură, aveți grijă ca jucăriile să fie mai mari decât interiorul unui sul de hârtie igienică. Și aveți grijă să securizați întreaga locuință, eliminând pericolele ce ar putea pândi bebelușul ce începe să exploreze.

Bebelușul la șapte luni: apucați sau mai bine smulgeți

Dexteritatea copilului continuă să se dezvolte, mai ales capacitatea de a apuca obiectele cu precizie. Stimulați-i aptitudinile motorii fine și coordonarea oferindu-i mici obiecte sigure pe care le poate apuca. Micile măsuri ale unor cești de plastic sunt un bun exemplu de astfel de obiecte. Sau stați în parc și smulgeți fire de iarbă. La început va smulge smocuri, însă apoi bebelușul va deveni fascinat de activitatea asta și va încerca să smulgă firele de iarbă unul câte unul.

Bebelușul la opt luni: spațiul, ultima frontieră

Încercați să-i stimulați simțul spațial și folosirea cuvintelor asociate cu el. Mai întâi, încercați să-i dați jucării care încap una în alta cum sunt seturile de cratițe și tigăi de jucărie pentru copii sau jocurile cu obiecte geometrice care trebuie introduse prin spațiile potrivite. Sau întrebați bebelușul ,,unde este nasul?” și arătați spre nasul lui. Pe măsură ce repetați jocul, adăugând alte părți ale corpului, bebelușul învață și înțelesul cuvintelor.

Bebelușul la nouă luni: aflați cum funcționează balamalele

Bebelușul poate deveni fascinat de obiectele cu balamale și de funcționarea lor. Priviți-l cum se amuză jucându-se cu cărți având coperte cartonate, cu ușile dulapurilor, cu cutiile care se închid și se deschid, ori cu jucăriile care ies din cutie. În timp ce închide și deschide o cutie sau o ușă – poate de zeci de ori – bebelușul își dezvoltă coordonarea ochi-mână.

Bebelușul la 10 luni: de-a v-ați ascunselea

Bebe adoră să găsească lucrurile care sunt ascunse. Jucați-vă de-a oare unde s-a dus pentru a-l ajuta să-și dezvolte aptitudinile motorii fine și conceptul de permanență a obiectelor – faptul că obiectele nu dispar atunci când nu le vedem. Ascundeți un obiect colorat sub o eșarfă sau sub nisipul de la locul de joacă. Apoi puneți mâna bebelușului pe obiect și ajutați-l să-l descopere. În curând, va găsi obiectul fără ajutor.

Bebelușul la 11 luni: mai multe jocuri și cântece

Continuași să lucrați la dezvoltarea aptitudinilor sale de limbaj prin multe jocuri și cântece. Aptitudinile de limbaj se dezvoltă prin interacțiune umană –  nu prin DVD-uri pentru copii sau programe de televiziune – deci vorbiți cu copilul cât mai des posibil. Explicați-i ce faceți, puneți-i întrebări, și folosiți gesturi și tonuri dramatice. El vă privește și învață tot timpul.

Bebelușul la 12 luni: fiecare are ritmul lui

Unii bebeluși vorbesc de timpuriu. Alții se târăsc cu multe luni înaintea colegilor lor de generație. Fiecare crește în ritmul lui. O dezvoltare mai lentă rareori este semn de îngrijorare. Însă dacă vă faceți griji, întrebați întotdeauna medicul. Cel mai adesea însă este vorba despre diferențele normale dintre copii. Așa că relaxați-vă și bucurați-vă de evoluția copilului.