fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Cât costă litrul de ulei în supermarket-urile din Sibiu

ulei floarea soarelui_supermarket sibiu

La câteva zile după agitația provocată în rândul românilor de informația că stocurile de ulei de floarea soarelui ar putea fi epuizate rapid, iar magazinele au fost asaltate de cumpărători, supermarket-urile au acum rafturile aproape pline cu acest produs. Prețurile sunt, însă, mult crescute față de acum 1-2 săptămâni, după ce mulți români au cumpărat cantități imense de ulei de floarea soarelui pentru a-și asigura stocuri, chiar dacă ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, ne asigura că țara noastră are cantități suficiente de ulei de floarea soarelui până la recolta viitoare.

Am mers vineri, 18 martie 2022, în cinci supermarket-uri din Sibiu pentru a verifica prețul uleiului de floarea soarelui. În patru dintre aceste mari lanțuri de supermarket-uri am găsit stocuri consistente de ulei de floarea soarelui, iar într-unul nu exista deloc acest produs la raft. Cel mai mic preț pentru produsul disponibil la raft este de 7,99 de lei pentru un litru, în timp ce produsul cel mai scump se vinde cu 10,99 lei litrul. În două magazine am găsit un preț mai mic decât 7,99 lei, adică 6,99 lei pentru uleiul de floarea soarelui la un litru, însă produsul nu exista la raft, același lucru fiind valabil și pentru cel mai scump produs, un sortiment care costă 15,59 lei litrul, dar nu există la raft.

Diferența de preț este semnificativă față de perioada de dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina, unele produse suferind o creștere și de 25-30%.

Ministerul agriculturii a oferit recent informația că România produce o cantitate de semințe de floarea soarelui de zece ori mai mare decât nevoia internă, adică trei milioane de tone anual, iar stocurile sunt suficiente pentru consumul intern și export. Cu toate acestea, creșterile de preț aplicate de magazine la uleiul de floarea soarelui se explică prin creșterile prețurilor la carburanți, gaze și electricitate, care ridică mult costul procesării materiei prime și transportului podusului până la raft.

Etichete: