fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Casa Artelor se va transforma într-un hub creativ

Casa Artelor se va transforma într-un hub creativ

Frigul de afară nu i-a împiedicat pe iubitorii de cultură, pe partenerii proiectului, dar și pe reprezentanții Ministerului Culturii să le fie alături colegilor de la Muzeul ASTRA la lansarea proiectului Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de Activități și Resurse Regionale cu fonduri norvegiene. Reprezentanții Muzeului ASTRA, în prezența președintei Consiliului Județean Sibiu- Daniela Cîmpean, a Dorinei Popescu- reprezentanta Ministerului Culturii, a angajaților instituției de cultură, a presei și nu în ultimul rând, a celor care au trecut în acele minute prin Piața Mică, au lansat oficial miercuri, 28 ianuarie, proiectul- de restaurare şi revitalizare a monumentului istoric Casa Artelor din Sibiu- Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.) 

„Casa Artelor va deveni centrul de activități și resurse regionale. Proiectul va reșapa misiunea instituțiilor de cultură din România care activează în zona patrimoniului cultural. Noi, instituțiile de cultură trebuie să suport pentru autorități, trebuie să ne asumăm o altă misiune specifică secolului XXI, să ne pliem mult mai mult pe nevoile comunității și să dezvoltăm programe care să valorizeze turismul cultural din România din perspectiva patrimoniului material și imaterial.”, a spus în deschiderea evenimentului, Ciprian Ștefan, managerului Complexului Național Muzeal Astra.

Casa Artelor se va transforma într-un hub creativProiectul va pune în valoare o clădire simbolică a Sibiului, aducând în atenția comunității importanța prezervării meșteșugurilor tradiționale, veritabil garant al autenticității peisajului cultural medieval. Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.

Casa Artelor se va transforma într-un hub creativ

„Muzeul Astra a fost azi, încă o dată, un exemplu de bună practică pentru întreaga țară prin viziunea inovativă pe care o are asupra rolului pe care îl au muzeele în promovarea și valorificarea patrimoniului nostru cultural. Un Hub creativ dedicat activităților culturale, un Centru de formare profesională – prin acreditarea Muzeului ASTRA ca centru în care se pregătesc meșterii și creatorii populari, dar și restaurarea clădirii istorice – Casa Artelor – care urmărește reintegrarea clădirii în circuitul de vizitare vor aduce în județul Sibiu un nou model prin care vor contribui la păstrarea tradițiilor, a obiceiurilor, dar și a meseriilor din străbuni și pe care urmașii noștri să le ducă mai departe cu mândrie. Doar prin încurajarea antreprenoriatului cultural, prin formarea și susținerea acestui transfer de cunoștințe vom putea avea o dezvoltare sustenabilă a domeniului cultural. Doar adăptându-ne permanent la nevoile comunităților vom reuși să construim un viitor mai bun. Iar azi, echipa Muzeului ASTRA, a demonstrat încă o dată că, acolo unde iubirea pentru tradiție se îmbină cu dorința de a lăsa o moștenire veritabilă generațiilor care vin, totul este posibil. Vă felicit, dragi colegi, pentru că prin toată munca pe care o depuneți sunteți mereu cu un pas înaintea vremurilor, pentru că de fiecare dată sunteți vizionari și nu vă gândiți doar la prezent. Sunt mândră de întreaga echipă! Mult succes! Vă felicit pentru această idee și sunt sigură că așa cum ați procedat și cu alte ocazii, proiectul va fi dus la bine cu mare succes și va fi un exemplu pentru muzeele din întreaga țară.”, a transmis Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Mesajul transmis de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a fost citit de către Dorina Popescu (reprezentantul Ministerului Culturii și, totodată una dintre persoanele implicate în unitatea de management a proiectului):

Restaurarea și revitalizare monumentului istoric Casa Artelor-Centru de activități și resurse regionale înseamnă păstrarea în condiții foarte bune a moștenirii culturale, dar și adaptarea la cerințele publicului la realitatea socială. Este momentul să regândim desfășurarea activităților culturale într-un mod cu totul nou, modern, inspirat din activitatea muzeelor de succes, iar parteneriatul cu muzeul din Norvegia, ai căror specialiști vor împărtăși din cunoștiințele și experiența lor ne oferă încredere că acest muzeu va deveni încă un reper cultural imporant în Sibiu. Meșteșugurile, tradițiile sunt garanțiile transmiterii și păstrării identității noastre culturale. Felicit echipa de management a muzeului care a avut viziunea acestui proiect important de restaurare și transformare a monumentului istoric, dar și ca identificat sursele de finanțare necesare, doar în acest fel Casa Artelor poate rămâne atractivă în peisajul cultural local pentru rezidenți și turiști. Vă mulțumim și vă dorim succes în implementare.

Casa Artelor se va transforma într-un hub creativ

Casa Artelor se va transforma într-un hub creativ, unde peste 80% din suprafaţa utilă a clădirii va avea ca scop organizarea de activităţi culturale, dar și de educaţie muzeală şi pro-patrimoniu. Proiectul pentru restaurarea şi revitalizarea Casei Artelor a fost declarat admis în luna martie 2020, în urma ultimei etape de evaluare, cea tehnico-financiară, situându-se pe locul 2 din 20 de proiecte, cu 89,2 de puncte.

Casa Artelor se va transforma într-un hub creativ

Prima atestare documentată a Casei Artelor este din anul 1370,  unde a funcţionat iniţial ca hală a măcelarilor. Mai târziu a aparţinut breslei postăvarilor, iar în secolul al XVIII-lea a fost transformată în depozit de cereale.

Casa Artelor se va transforma într-un hub creativ

Dacă v-a plăcut articolul nostru vă invităm să ne citiți pe starsibian.ro

Etichete:

Recomandam sa citesti si