fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Casa Artelor din Sibiu și-a deschis oficial porțile

Muzeul ASTRA a inaugurat Centrul de Activități și Resurse Regionale (C.A.R.R), astăzi, 7 mai, la Casa Artelor din Piața Mică. Derulat în parteneriat cu Museene i Sør Trøndelag A/S – MiST (Norvegia) și Future Capital (România), în cadrul programului Ro-Cultura, finanțat prin Granturile SEE și implementat de Unitatea de Management al Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, proiectul a avut ca obiectiv principal restaurarea, refuncționalizarea și punerea în valoare a Casei Artelor în vederea îmbunătățirii managementului patrimoniului cultural, consolidării antreprenoriatului cultural și funcționării C.A.R.R.

,,7 mai, o zi istorică pentru Muzeul ASTRA! Este o zi istorică pentru valorile patrimoniale imateriale din România. Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regionale din România își deschide oficial porțile și pornește pe drumul sustenabilității meșteșugurilor din România. A fost o provocare, dar iată-ne la un final de drum si la un început de altul. Muzeul ASTRA, devine, practic, prima instituție muzeală din România și printre puținele din Europa acreditate de instituțiile statului român să certifice competențele meșterilor populari – acești garanți ai valorilor identitare – să formeze generațiile viitoare și să asigure un viitor pentru ceea ce ne reprezintă cu fală în Europa și în lume. Venim în fața locuitorilor din Sibiu, în special celor din centrul istoric, proprietarilor de construcții isotrice să le fim sprijin, să transforme întreținerea caselor istorice într-un hobby, să asume patrimoniul, iar generațiilor următoare să le lăsăm o moștenire valoroasă. Expoziția ,,Făurind Transilvania” trece prin etapele istorice ale meșteșugurilor și meseriilor din Transilvania și transmite emoția resurselor naturale valorificate și utilizate în cel mai responsabil mod, în trecut, rețetă pentru un viitor sustenabil, copiilor și nepoților noștri. Am dezvoltat împreună cu partenerul din Norvegia, MIST, un proiect de dat exemplu în întreaga Europă. Am învățat unii de la alții și a ieșit ceea ce veți vedea și consuma în perioada următoare! De fapt de 15 ani, împreună cu MIST prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, am construit și dezvoltat o infrastructură modernă, aplicată, exemplu pentru sectorul muzeal și cultural din România și Europa. Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, a trăit, putem spune, alături de noi importanța acestui proiect și ne-au fost alături nu doar în acest priect, ci vreme de 15 ani. În completare doamna ministru a înțeles importanța acestui proiect și a adus Tezaurele Umane Vii pe tabloul principal al Patrimoniului Imaterial din România. Consiliul Județean Sibiu, prin doamna președintă, echipa de conducere și consilierii județeni au investit încredere și resurse, știind că la Muzeul ASTRA se construiesc prin fapte drumuri de rămas acasă. Practic succesul Muzeului ASTRA are un mare susținător: Consiliul Județean și cei care-l conduc cu drag pentru cultură, tradiții și dezvoltare. E onorant pentru noi să primim oaspeți de seamă de la FMO, Rinksantivaren, Arts and Council si Ambasada Norvegiei, parteneri strategici în toți acești 15 ani de rezultate și impact clar în dezvoltarea comunităților rurale și urbane. De echipa ASTRA ce să mai zic? Un fenomen!”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.

Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 30 aprilie 2024. Acesta are o valoare totală de 3.076.185,18 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 2.216.848,59 euro.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.