fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sănătate

Când și cum tratăm hiperplazia benignă de prostată?

Când și cum tratăm hiperplazia benignă de prostată?

Prostata este o glandă accesorie a aparatului genital masculin, care se află la baza vezicii urinare și care înconjoară porțiunea ințială a uretrei.

Semnele și simptomele care ar trebui să atragă atenția asupra posibilei existente a unui adenom de prostată sunt rezultatul obstrucției subvezicale (comprimarea uretrei incipiente) provocate de mărirea în volum a prostatei și mecanismele adaptative ale vezicii urinare. Hiperplazia benignă de prostată se referă la creșterea în dimensiuni a prostatei ce apare la bărbați, odată cu înaintarea în vârstă.

Sub 50% din pacienţii nou diagnosticaţi cu hiperplazie benignă de prostată fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic), menit să ajute la depistarea cancerului de prostată. Evoluția este insidioasă, pe parcursul a mai multor ani, modificările induse asupra aparatului urinar fiind lente.

Factorii de risc incriminați în apariția adenomului de prostată sunt: vârsta, consumul de alcool, fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul zaharat, consumul unor medicamente (antidepresive, simpatico-mimetice, antihistaminice).

Prostata mărită cauzează probleme atunci când blochează scurgerea urinii din vezica urinară, care se manifesta astfel:

– început ezitant al urinării, jet urinar cu presiunea slabă, jet urinar intermitent sau întrerupt, urinare dificilă, urinare prelungită, senzația de golire incompletă a vezicii urinare, retenția de urină (“blocajul” de urină), pseudoincontinența prin prea plin (urina care rămâne în vezică depășește capacitatea de stocare a vezicii și pacientul urinează, practic, “prin prea plin”!)

– frecvența crescută a urinărilor (polachiuria), în special noaptea (nocturie), urgența (senzația bruscă și imperioasă de a urina), pseudoincontinența prin urgența a urinării (bărbatul “se scapă” câteva picături până ajunge la toaletă).

Diagnosticul adenomului de prostată și a posibilelor sale complicații se stabilesc de către medicul specialist urolog în urma examinării clinice.

Cea mai bună opțiune de tratament depinde de o serie de factori precum: dimensiunea prostatei, vârsta, starea generală de sănătate, gradul de disconfort.

Tratamentul adenomului de prostată poate fi medicamentos sau chirurgical. Netratată hipertrofia benignă de prostată atrage următoarele complicații: infecția urinară, litiaza, hematuria, incontinența, retenția completă de urină (“globul vezical”) și insuficiența renală progresivă.

Dr. Gancea Alexandru – Constantin, medic specialist Urolog

Clinica Proctoven

Etichete: