fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sănătate

Cancerul de col uterin- cauzele apariției, tratament și prevenție

Despre cancerul de col uterin s-a vorbit mult, dar tot nu se știu suficiente lucruri, iar descoperirile în acest domeniu extrem de important continuă să apară.

Progresele efectuate în domeniul citologiei, au condus la identificarea leziunilor precursoare precoce, numite displazie, care semnalează posibila dezvoltare a unui viitor cancer de col uterin.

Datele furnizate de studiile noi apărute, au stabilit ca HPV (Papiloma Virusul Uman) poate fi detectat la majoritatea femeilor cu displazie cervicală. Cele mai multe dintre femei nu prezintă semne clinice de boală (sângerare), altele prezintă leziuni cervicale cu grad scăzut care vor regresa spontan, iar o parte din cele expuse la infecția cu HPV vor dezvolta o infecție persistentă care va progresa spre CIN (neoplazie intraepitelială diseminată- cancer de col uterin).

Factorii care joacă un rol important în această progresie sunt: fumatul, utilizarea de contraceptive, infecții date de alte boli transmisibile sexual și alimentația.

Diagnosticul se stabilește prin intermediul testului Babeș- Papanicolau, efectuat în cursul examenului de specialitate.

Tratamentul în fazele incipiente (când diagnosticul este pus la timp) este medicamentos, iar în fazele mai avansate (CIN 1, CIN 2) se practică diatermocoagularea colului uterin. De aceea este extrem de important ca orice femeie să efectueze periodic consultul ginecologic și testul Babeș- Papanicolau, chiar în lipsa simptomatologiei specifice.

În cadrul Centrului Medical Proctoven există aparatura necesară atât depistarii, cât și tratamentului modern al displaziilor uterine. De aceea am achiziționat cel mai performant ecograf – VOLUSON 730 EXPERT – care realizează ecografii 3D și 4D la standarde europene.

Dr. Tudor Badescu

Medic primar obstetrică- ginecologie

Doctor în științe medicale

CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN

Tel. Programări: 0369/410858 sau 0735/545530

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si