fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Campionatul Reciclării: Școlile pot câștiga 100.000 de lei

Școlile și liceele din mediul urban sunt invitate să se înscrie, până în 20 mai, în Campionatul Reciclării, dotat cu premii substanțiale. Competiția reprezintă prima campanie națională de educație pentru mediu concepută pentru a promova Sistemul de Garanție-Returnare pentru ambalajele din sticlă, plastic și metal.

Înscrieri până în 20 mai

Proiectul lansat de asociația de mediu Act for Tomorrow se adresează atât elevilor, cât și cadrelor didactice și părinților, care sunt invitați să contribuie la activitatea de colectare a deșeurilor și să susțină, astfel, școala din comunitatea lor. Campania se desfășoară în perioada martie-iunie. Școlile sunt invitate să se înscrie, până în 20 mai 2023, pe platforma www.campionatul-reciclarii.ro.

Premiile constau în investiții în școli

În baza punctelor primite pentru implicarea în activitățile proiectului, școlile vor putea câștiga premii în valoare totală de peste 260.000 de lei: Premiul I – 100.000 de lei, Premiul II – 50.000 de lei, Premiul III – 25.000 de lei și 7 premii regionale în valoare de 12.500 de lei. Premierea va avea loc în 15 iunie. Premiile vor consta în investiții în infrastructura educațională a unităților de învățământ, în funcție de nevoile acestora și contravaloarea sumei câștigate, care se vor derula în perioada 15 iunie – 31 august 2023.

Eco-profesori

Cadrele didactice vor putea participa, în intervalul 20 martie – 22 mai, la sesiuni de formare, în cadrul cărora vor dobândi noțiunile de bază de educație ecologică și vor învăța cum să susțină ore de educație pentru mediu. Sesiunile, desfășurate sub formă de webinarii, sunt facilitate de Act for Tomorrow .

Eco-elevi

În următoarea etapă a proiectului, cadrele didactice vor organiza sesiuni de educație ecologică pentru elevi. Aceștia vor viziona filme educative pe subiecte precum colectarea, reciclarea, protejarea mediului și vor interacționa cu trainerii pentru a dezbate aceste subiecte.

Colectarea deșeurilor

Activitatea de colectare a ambalajelor de sticlă, plastic și metal urmează să fie realizată de elevi, individual, împreună cu familia, colegii de clasă sau cu cadrele didactice.

Campionatul Reciclării are drept scop promovarea Sistemului de Garanție-Returnare, care trebuie implementat în România începând cu 30 noiembrie 2023. La ora actuală, țara noastră are o rată de reciclare de numai 15%, deși rata impusă de Uniunea Europeană în anul 2020 este de 50%. În România, 70% din deșeurile municipale ajung la gropile de gunoi. În primul an de implementare a Sistemului de Garanție-Returnare, este preconizată o rată de recuperare a ambalajelor de sticlă, plastic și metal de 65%, iar în cel de-al treilea an de implementare, rata va ajunge la 85-95%. Sistemul funcționează deja în peste 10 state europene, reușind colectarea și procesarea a aproximativ 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.

Act for Tomorrow

Act for Tomorrow este o asociație de mediu dedicată voluntariatului și sustenabilității, înființată în octombrie 2018, care desfășoară programe și proiecte de educație ecologică, colectare și reciclare, voluntariat, protejarea apelor, împăduriri și dezvoltare comunitară.

Etichete:

Leave a Comment