fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

BJ ASTRA: Campanie de strângere de carte pentru Republica Moldova

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și cu Direcția pentru Cultură Sibiu, demarează o nouă campanie de strângere de carte, de data aceasta, în folosul comunităților rurale și mic-urbane din Republica Moldova. Intitulată „DAR de CARTE și dePARTE”, campania este organizată ca urmare a încheierii unui acord de parteneriat între Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României și biblioteca publică sibiană, instituție culturală care se bucură de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu. Acordul prevede derularea unei serii de proiecte culturale în Republica Moldova, la Chișinău și în alte localități, proiecte care vor avea în vedere interacțiunea culturală între cele două țări, precum și acțiuni care să contribuie la îmbunătățirea nivelului educațional al comunităților din statul vecin, mai ales în zone în care accesul la acțiuni și resurse educaționale este mai restrâns: donații de carte, expoziții, diferite activități educative sau artistice.

Inițiativa pornirii acestei campanii de donație de carte este motivată, în egală măsură, de necesitățile reale constatate la nivelul bibliotecilor din raza Raionului Dondușeni, spații care oferă acces la resurse culturale și educaționale locuitorilor din acele comunități, dar în care fondul de carte este învechit și restrâns. Aceste aspecte au fost constatate în cadrul proiectului „Ion Druță, membru de onoare al Academiei Române – File și frunze de dor”, desfășurat în cadrul acordului de cooperare încheiat de Consiliul Județean Sibiu și autoritățile Raionului Dondușeni din Republica Moldova.

„Există comunități, mai cu seamă în mediile defavorizate sau vulnerabile, în care se resimte o lipsă sau limitare a accesului tinerilor și al oamenilor, în general, la cultură și educație, la cunoaștere și dobândire de competențe, aspecte care se pot traduce printr-o restrângere a orizontului, a șanselor pentru un viitor mai bun. Observând și înțelegând aceste lucruri, am considerat că stă și în puterea noastră să îmbunătățim viața și viitorul acestor comunități. Lansăm astfel un apel public în vederea colectării cât mai multor publicații pe care să le ducem înspre Republica Moldova în lunile următoare. Încurajăm membrii comunității sibiene să ni se alăture în acest demers, prin donarea de cărți editate recent, în special, dar nu exclusiv, în limba română. Intenționăm să colectăm volume relativ noi care să bucure mai ales copiii, dar sunt bine-primite și publicațiile destinate adulților. Noi vom avea grijă ca ele să ajungă cu bine în țara vecină, unde își vor găsi loc pe rafturile bibliotecilor și în alte spații de lectură spre folosul și încântarea cititorilor de acolo.”, transmite managerul bibliotecii publice sibiene, dl. Răzvan C. Pop.

Publicațiile donate se colectează la sediul central al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (str. George Barițiu, nr. 7) și în filialele acesteia.