fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Binecuvântare peste comunitatea de credincioşi din Săliştea Sibiului

Credincioşii din oraşul Sălişte, judeţul Sibiu, au participat în Duminica a 20-a după Rusalii, la resfinţirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, „Biserica din Brata” cum este cunoscut locaşul de cult din capitala culturală a Mărginimii Sibiului. Locaşul de cult a fost restaurat în ultimii ani şi pentru prima dată în istoria sa a fost pictat la interior în tehnica „fresco”. Pictorii Ioan Popa, Astrid şi Andrei Muşat din Bucureşti şi Ovidiu Gliga din Braşov au reuşit să împodobească locaşul de cult zidit în stil neogotic la 1874 cu o pictură deosebită, adaptată arhitecturii unice a locaşului de cult, scenele îmbinând stilul bizantin cu pictura specifică istoricelor locaşuri ortodoxe din Mărginimea Sibiului. Lucrările de restaurare a bisericii şi de pictare au fost făcute sub păstorirea preotului paroh Ioan Claudiu Teşa, care a pornit aceste lucrări încă din 2012 când a fost instalat slujitor al acestui sfânt altar.

Slujba de resfinţire a locaşului de cult şi de sfinţire a picturii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, preoţii de la bisericile din oraşul Sălişte, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Ierarhul a târnosit locaşul cu Sfântul şi Marele Mir, l-a stropit cu apă sfinţită, iar la interior a săvârşit rânduiala de sfinţire şi înveşmântare a Sfintei Mese şi a sfinţit pictura.

„Ne întinde Mântuitorul mâna atunci când suntem îndepărtaţi de El”

Binecuvântare peste comunitatea de credincioşi din Săliştea SibiuluiDupă slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium amenajat în curtea locaşului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de corurile reunite ale bisericilor din Sălişte. Credincioşii prezenţi au respectat măsurile impuse în această perioadă pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus şi au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar resfinţit.

La slujba religioasă au fost prezenţi preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean şi primarul oraşului Sălişte, Horaţiu Răcuciu, dar şi alţi oaspeţi.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe credincioşi, preotul paroh, autorităţile judeţene şi locale pentru jertfa depusă în ultimii opt ani la restaurarea şi pictarea celei mai noi biserici din Sălişte. Ierarhul a tâlcuit apoi Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, a Învierii fiului văduvei din Nain.

„Mântuitorul a săvârşit câteva învieri din morţi înainte de Învierea Sa pentru ca să-i pregătească pe Apostoli şi să prevestească faptul că El, murind, va Învia şi că, datorită acestei lucrări împlinite de El, adică răscumpărarea prin moarte şi Înviere, aduce lumii arvuna vieţii veşnice. Şi noi vom trece din lumea aceasta prin moarte, dar sufletul merge sus, la judecată, în Împărăţia Cerurilor. Sufletul se desparte de trup până când se va uni la sfârşitul veacurilor împreună cu trupul şi să rămână nemuritor. Deci, prin Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, am înviat şi noi toţi. Minunea săvârşită de Mântuitorul Hristos înviindu-l pe fiul văduvei din Nain exprimă, în primul rând, dragostea Lui nemărginită faţă de durerile fiinţei umane. Ce durere putea fi mai mare decât aceea a unei femei văduve care şi-a pierdut ultima speranţă? Fiul ei tânăr este condus pe drumul cel veşnic. Mântuitorul îi spune acestei femei să nu mai plângă. Avem şi noi de ce să plângem, pentru păcatele noastre, dar nu trebuie să ne speriem de trecerea noastră dincolo, pentru că sunt mai mulţi dincolo decât noi aici. Apoi, S-a atins de tânăr şi i-a spus: «Tinere, ţie îţi zic, scoală-te!». Este o chemare adresată fiecăruia dintre noi. Dacă Mântuitorul a împlinit această chemare, a acoperit durerea şi a redat mamei pe fiul ei, are grijă şi de noi, pentru că fiecare dintre noi, prin greutăţile vieţii şi mai ales prin păcatele săvârşite, murim sufleteşte. Ne întinde Mântuitorul mâna atunci când suntem îndepărtaţi de El, când suntem conduşi de vrăjmaşii noştri, diavolii, pe ultimul drum spre pierzanie”, a subliniat ierarhul.

Pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de toţi binefăcătorii locaşului de cult din Sălişte, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit acte de cinstire Adunării şi Consiliului parohiale, Consiliului Judeţean Sibiu, Primăriei Sălişte şi mai multor donatori. Părintele paroh Claudiu Ioan Teşa a fost hirotesit iconom stavrofor şi a mulţumit în cuvântul său tuturor celor care i-au stat aproape în aceşti ani de trudă şi misiune. În semn de mulţumire pentru binecuvântarea adusă peste oraşul Sălişte, părintele Teşa i-a oferit ierarhului în dar o icoană a Maicii Domnului şi o traistă tradiţională din Mărginimea Sibiului.

IPS Mitropolit Laurenţiu şi soborul slujitor s-au rugat şi în această duminică pentru încetarea molimei care a cuprins întreaga planetă şi pentru sănătatea tuturor oamenilor.

Etichete: