fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

Bilanțul activităților Spitalului Militar din Sibiu

Anul 2020 a fost greu, poate cel mai greu an pe care l-am avut de trăit noi toți. Activitatea Spitalului Militar de Urgență “Dr. Alexandru Augustin”, la fel ca în cazul altor unități spitalicești avut mult de suferit. Pe de o parte, unii pacienți au amânat prezentarea la medic și s-au prezentat cu forme agravate de boală, pe de altă parte, au fost perioade de suspendare/restricționare a activității (limitarea internărilor elective, suspendarea activității ambulatoriului integrat și a internărilor de zi).

O parte de spațiile medicale au primit alte destinații (prin înființarea zonei tampon și a sectorului covid). În 2020 au fost derulate multe lucrări de reparații curente/investiții, unele dintre ele influențând activitatea medicală (schimbarea geamurilor; renovarea compartimentelor de boli infecțioase/pneumologie; renovarea grupurilor sanitare de la etajul I și II; renovarea/modernizarea blocurilor operatorii; renovarea holurilor de la part, etaj I și etaj II; renovarea cabinetelor de medicină internă, oftalmologie, dermatologie și chirurgie din ambulatoriu).

“Cu toții am fost supuși unei presiuni generate de teama de infectare, modificările de program, amânarea concediilor de odihnă, distanțarea socială, suspendarea cursurilor instituțiilor de învățământ, portul echipamentelor de protecție, carantina. Fiecare în parte am manageriat mai bine sau mai puțin bine acest lucru. Am înregistrat cazuri de infectare în rândul personalului, dar din fericire colegii noștrii nu au prezentat forme severe. În felul acesta, cu anumite dificultăți, toate sectoarele de activitate au putut să funcționeze în continuare.”, transmit reprezentanții spitalului.

Începând cu 31 octombrie, la ordinul ministrului apărării, transmis de către șeful Direcției Medicale, Spitalul de Urgență Militar a devenit spital suport covid. Dată fiind incidența crescută înregistrată în județul Sibiu, a trebuit să facă mari eforturi pentru a putea trata în condiții optime pacienții cu forme medii/severe, asigurând în egală măsură protecția pentru pacienții non-covid și a personalului. Acest lucru a necesitat modificarea circuitelor, relocarea de aparatură ATI, delegarea în zona covid de asistenți medicali și infirmieri pentru a asigura personal suficient. Tratarea în special a cazurilor grave, efortul de adaptare a asistenților medicali din celelalte secții în gestionarea pacienților ventilați, limitările impuse de purtarea combinezonului, au fost presiuni suplimentare la care a trebuit să facă față.

Tot din cauza incidenței crescute a cazurilor de infecție covid în județ, 3 dintre medicii Spitalului de Urgență Militar au fost detașați la conducerea DSP Sibiu și Spitalului Județean Sibiu, perioadă în care aceste instituții au avut comandă militară.

“Este greu de anticipat cât va mai dura această situație epidemiologică complicată, dar trebuie să facem față în continuare. Doresc să mulțumesc tuturor angajaților SMU Sibiu care prin disponibilitate, efort și dăruire au făcut ca spitalul să își onoreze obligațiile față de armată și față de comunitate. Haideți să ne dorim ca 2021 să fie un an mai bun. La cum a fost 2020, nu ar trebui să fie prea greu… Multă sănătate tuturor și tradiționala urare ”La mulți ani!”, a transmis colonelul medic dr. Doru-Florian-Cornel MOGA, comandantul Spitalului Militar de Urgență “Dr. Alexandru Augustin” Sibiu.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si