fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Politica

Berarii din România s-au întâlnit cu producătorii de hamei, la Dumbrăveni (C.P.)

Deputatul PSD Bogdan Trif a organizat, împreună cu primarul comunei Laslea, Ioan Onea, întâlnirea cultivatorilor de hamei cu reprezentanții producătorilor de bere din România. Inginerul agronom Ioan Onea este unul dintre producătorii de hamei ai țării, care cultivă, de foarte mulți ani, peste 20 de hectare de teren în județul Sibiu.

Invitația a fost onorată de directorul general al Asociației Berarii României, doamna Julia Leferman, directorul general al Agenției Domeniile Statului (ADS), George Sava, de reprezentanți ai producătorilor de bere, ai cultivatorilor de hamei, dar și de agricultori care vor să-și diversifice culturile, cu hamei.

”Astfel de întâlniri trebuie să aibă loc cât mai des pentru că problemele cu care se confruntă producătorii de hamei sunt mari: cultivarea hameiului este una dintre cele mai dificile și costisitoare activități agricole, care implică multă forță de muncă, iar producătorii întâmpină foarte multe probleme atunci când trebuie să-și vândă hameiul. Din păcate, la ora actuală, se cultivă doar 10% din suprafața care se cultiva înainte de 1989.  Sunt, încă, suprafețe de teren care au infrastructura intactă (spaliei etc), dar, din diferite  motive, acestea sunt necultivate”, explică Ioan Onea.

”Îi încurajez pe fermierii români să cultive această plantă pe terenurile ce aparțin ADS și care au deja infrastructura necesară. Producția de hamei a devenit profitabilă datorită subvențiilor pe care statul român le acordă”, a spus George Sava, directorul general al ADS.

”Foarte important pentru producătorii de hamei din România este sprijinul acordat de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Petre Daea, care a luat măsuri eficiente: majorarea considerabilă a ajutorului financiar pentru cultivatorii de hamei și includerea spre finanțare în PNS a proiectelor care vizează dezvoltarea culturilor de hamei din România, pe bani europeni”, subliniază deputatul Bogdan Trif, președintele Organizației PSD Sibiu.

La întâlnirea de la Dumbrăveni au participat și Mihai Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei, subprefectul Sebastian Șebu, mai mulți primari din județul Sibiu și reprezentanți ai instituțiilor județene din cadrul Ministerului Agriculturii.