Beatrice Obedea- noua speranță a boxului feminin sibian

Boxul feminin a apărut prima oară ca sport demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904. În Statele Unite, încă din anii ’70, femeile au început să dea în judecată statul pentru a primi dreptul de a boxa, iar în 1978, New York a oferit licențe de box pentru trei femei. În 1994, AIBA a recunoscut boxul feminin. Doi ani mai târziu, interdicția femeilor de a boxa a fost ridicată în Marea Britanie și ulterior și în alte țări. Prima Cupă Europeană a fost organizată în 1999.
Printre actualele pugiliste pregătite de antrenorii Clubului Sportiv G.I Box Academy am întâlnit-o pe Beatrice Ioana Obedea. Mai exact, o sibiancă în vârstă de 16 ani, care prin ambiție, perseverență, muncă și susținerea necondiționată a bunicii și a tatălui vrea să urce pe cele mai înalte scări ale boxului feminin.
Relația dintre Beatrice și bunica ei este una specială, fiind crescută de aceasta încă de când avea un an. Din cauza divorțului părinților, cele două au devenit cele mai bune prietene, în ultimii ani bunica fiindu-i aproape zi și noapte, la bine și la greu. „Bea este un copil foarte cuminte, ascultător, care învață bine la școală și mă ajută la treburile gospodărești. Îi mulțumesc Lui Dumnezeu pentru copilul minunat pe care ni l-a dat. Ea și-a dorit să urmeze acest drum, iar eu o susțin indiferent de situație. Nu știu de ce și-a ales boxul, dar dacă Dumnezeu o ajută să progreseze, noi- familia- nu vrem să ne opunem dorinței ei. Fiecare persoană are un țel în viață!”, ne-a mărturisit cu ochii în lacrimi, bunica.
Beatrice s-a apucat de box din întâmplare. Nu împărțea pumni când era mică și nu-i plăcea să se bată. A fost chiar un copil mai plinuț și bolnăvicios, care se îmbolnăvea adesea. Însă, pentru tânără boxul a devenit o terapie, un „pansament” în fața problemelor vieții. În urmă cu câțiva ani, părinții fetei s-au despărțit. Mama a plecat la muncă în străinătate, fiind ultima zi când sportiva noastră i-a mai văzut chipul și auzit vocea. Tatăl este singurul care o susține financiar, acesta trimițându-i lunar bani din Germania.
Bea, așa cum îi spun cei dragi, este elevă în clasa a X-a la Profilul Mecanică din cadrul Liceului Tehnologic „Avram Iancu” din Sibiu. Tânăra se bucură de susținerea și înțelegerea conducerii școlii, a dirigintei, a profesorilor și a colegilor de clasă.
Ce au în comun o mănușă/ un sac de box și orga am încercat să aflăm de la sportiva noastră. Pentru ea, boxul și arta sunt activități complementare care îi aduc echilibru, motiv pentru care s-a gândit să le combine. A început să cânte la orgă din curiozitate și plăcere în urmă cu trei ani de zile, iar într-o sală de box a intrat pentru prima dată acum șase luni din motive mediale destul cât să se îndrăgostească de acest sport. Despre puținul timp care a trecut de la primele ore, antrenorul ei consideră că a fost suficient pentru a face progrese și a reuși în prezent să lupte la categoria de 52 kilograme (având 75 de kilograme la primul antrenament) Prin ambiție și multă pregătire ar putea ajunge în martie să lupte la categoria de 50 kilograme. „Ce au în comun orga și boxul? Cred că legătura dintre orgă și box ține de coordonare, muncă foarte multă și atenția.”, este de părere sportiva.
Este absolventă a Școlii de Arte şi Meserii „Ilie Micu” din Sibiu, dar dacă ar fi să aleagă între orgă și box, prima opțiune ar fi sportul și nu muzica. Timpul și-l împarte între școală, antrenamente și repetițiile la orgă. Se caracterizează ca fiind o persoană ambițioasă, cuminte, înțelegătoare, căreia îi place să își petreacă cu bunica sa puținul timp liber care îi mai rămâne.
Sunt mai mulți sportivi de la care a încercat să „fure” tehnici, printre aceștia regăsindu-se și Leonard Doroftei. În ceea ce privește pugilistele, și-ar dori să urce în ring cu Claudia Nechita sau Lăcrămioara Perijoc.
„Pentru mine boxul reprezintă TOTUL. Sunt dispusă să renunț oricând la orgă pentru box. Am ales să practic boxul pentru beneficile medicale, înainte să fac box răceam foarte repede, mă durea foarte tare gâtul. Nu îmi este frică să urc în ring cu niciun băiat. Am încredere în mine. Sfatul meu pentru cei care vor să învețe să boxeze este să vină la antrenamente cât mai repede, să nu mai stea pe gânduri!”, a spus Bea.
Iubirea bunicii i-a devenit alinare în cele mai grele clipe
Tânăra a fost descoperită de Gigi Iliescu și Alin Poabar, doi antrenori profesioniști, care îi prevăd un viitor strălucit în box. Cei doi maeștri consideră despre Beatrice ca fiind speranța boxului feminin în Sibiu și câștigătoarea Finalei Cupei României de Box Feminin, competiție programată la începutul lunii martie.
„Sunt covins că nu va coborî din ring fără medalie, fiind o pugilistă ambițioasă, cu un potențial foarte mare. Consider că locul ei este în Lotul Național de Box Feminin. Participarea ei la Finala Campionatului de Box Feminin, programată la începutul lunii martie este prima competiție de o asemenea anvergură pentru Bea. Are calități de învingător. Este ca o leoaică în ring! Îi sunt alături de ea din toate punctele de vedere. Îmi doresc să rămână Cupa României la Sibiu, să fie câștigată de Bea”, a mărturisit antrenorul.
În sala de antrenamente, atmosfera este ca într-o familie. Fetele petrec foarte mult timp împreună şi în afara sălii sportive. Colegele lui Beatrice sunt mândre de evoluția fetei, pe care o consideră o campioană. Acestea au recunoscut că le este un pic teamă să intre cu Bea în ring. „Consider că este o sportivă puternică, care se concentrează foarte mult. Eu nu am concentrarea ei și îmi este greu să lupt cu ea pentru că are anumite tehnici, anumite mișcări. Este unică! E Bea! Andrada Sârbu.
Pugilistele o consideră o persoană foarte muncitoare, care nu a lipsit niciodată de la niciun antrenament… din contră, ajunge mult mai devreme la antrenament decât majoritatea sportivilor. „Nu cred că am văzut o pugilistă care să fie mai bună decât Bea! Bea este campioană în ochii mei. Este o prietenă foarte bună și serioasă. Bea are mai multă experiență decât mine, iar la meciurile noastre de pregătire, a încercat să îmi transmită și mie din cunoștințele ei. Este o sportivă care ține la echipă, la colegi!”, consideră Ana.
Bea se antrenează alături de cei mai buni boxeri sibieni. Am stat de vorbă și noi cu Răzvan Roman, cel care a obținut locul trei la Cupa României de cadeți, pentru a afla care este sfatul unui campion pentru un viitor campion. „Îmi place de Bea că este o fire ambițioasă, curajoasă, despre care consider că ar putea câștiga cu ușurință Finala Cupei Românei de Box Feminin. Sfatul meu este să nu renunțe indiferent de situație și să țintească cât mai sus. Luptă aproximativ cot la cot cu mine!”, este sfatul lui Răzvan.