fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Baia Populară Sibiu împlinește 110 ani

În data de 11 decembrie 2014, Baia Populară Sibiu împlinește 110 ani de la deschiderea sa.

Clădirea care și-a păstrat forma și dotările până astăzi a fost construită de același arhitect care a construit Baia Müller din München, arhitectul Karl Hocheder, și prin urmare clădirea din Sibiu seamănă foarte mult cu cea din orașul german.
Vestea deschiderii Băii Populare din Sibiu în 11 decembrie 1904 a fost primită cu bucurie de sibieni. Despre Baia Populară din Sibiu însă au vorbit și ziare din străinătate. Printr-o întâmplare fericită, conducerea Băii a reușit să achiziționeze nr. 42 al ziarului Süddeutsche Bauzeitung apărut în München în 19 octombrie 1907. Publicația anunța atunci:
“Casa Sibiană de Economii a terminat sub îndrumarea merituosului ei director, Dr. Wolff, înainte de sfârșitul anului, un complex curativ şi balnear pe unul din terenurile sale, care se învecinează în NE cu parcul oraşului şi în SV cu strada Morii (astăzi strada Andrei Şaguna) […]. Acest complex a fost edificat în două etape de construcţie distincte, respectiv mai întâi a fost începută baia care a fost deschisă în 11 decembrie 1904, în timp ce construcţia complexului curativ a început în anul 1905 şi a fost terminată în anul 1906.” Publicația vorbește și despre lucrările de construcție, menționând firmele care au participat la acestea: “La execuţie au participat următoarele firme: pentru lucrările de zidărie- maistrul constructor Maetz; lucrări fier-beton: Janos Piai (Budapesta); acoperirea zidurilor cu plăcuţe glazurate – Societatea de acţiuni de porţelan Zsolnay (Budapesta); lucrări de piatră – Thomas Gerstenbrain (la Cluj); amenajări tehnice ale băii – firma H. Recknagel, München.” Astăzi Baia Populară Sibiu își continuă misiunea pentru care a fost construită: a rămas o baie publică, ale cărei servicii să fie accesibile ca preț publicului larg. Pentru a marca această aniversare, serviciul public care administrează Baia a instalat o nouă stemă pe fațada clădirii care adăpostește Baia: o lebădă. Acest simbol a fost găsit din întâmplare pe acoperișul clădirii și de aceea s-a decis transformarea lui în sigla Băii Populare Sibiu. Sigla instalată cântărește 250 de kg și este alimentată de un panou solar care face posibilă iluminarea siglei pe timp de noapte.

Etichete: