fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

Avrig: Buget axat pe investiții

La Avrig, primarul Adrian David și echipa lui, promovează investițiile care produc efecte în comunitatea locală și care îmbunătățesc viața oamenilor din Avrig și din localitățile aparținătoare pe termen lung.

“Bugetul pe anul acesta este un buget bun, în sensul că am reușit să ducem 58% din totalul bugetului, către secțiunea de dezvoltare, deci doar pentru investiții. Din păcate, marea problemă pe care o avem în acest an, este cofinanțarea proiectelor cu finanțare europeană, fie că sunt pe POR sau prin PNRR”, spune primarul Avrigului.

Investiții performante în educație

Infrastructura educațională a fost și este o prioritate pentru primarul Adrian David. În ultimii doi ani au fost demarate proiecte pe fonduri europene pentru dotarea unităților de învățământ cu tehnologia IT necesară pentru a le transforma în școli SMART iar la ora actuală, este aproape finalizată o grădiniță cu 3 grupe în Cartierul Sticla și sunt în curs de execuție o creșă cu 70 de locuri, în curtea Școlii Gimnaziale din Avrig și lucrările pentru reabilitarea școlii gimnaziale, grădiniței și sălii de sport din localitatea Mârșa.

“Educația este pentru noi o prioritate și am început deja proiecte de anvegură pentru digitalizarea procesului educațional și pentru a crea infrastructura pentru școli SMART în UAT Avrig.

Deoarece în Unitatea Administrativ Teritorială Avrig lipsea infrastructura de educație antepreșcolară, construim de la zero o creșă modernă, dotată cu echipamente și mobilier nou, unde copiii vor beneficia de servicii complexe de îngrijire, supraveghere și educație timpurie.

Prima creșă din Avrig este construită atât din fonduri europene cât și cu bani din bugetul local. Construcția va avea un regim de înălțime D+P, cu o suprafață construită de 695 mp. Valoarea totală a investiției depășește 9 milioane de lei, investiția fiind realizată cu 2,5 milioane de lei din fonduri europene și 6,5 milioane din bugetul local. Termenul de finalizare a lucrărilor pentru acest obiectiv de investiții este iulie, 2023.

În ceea ce privește noua grădiniță, lucrările sunt finalizate, construcția urmând să fie recepționată. Printr-un acord de parteneriat încheiat între Ministerul Educației Naționale, în calitate de lider și Orașul Avrig, în calitate de partener, preșcolarii avrigeni vor beneficia astfel de o grădiniță cu program normal, cu 3 săli de grupă, în curtea Grădiniței nr. 3 din Avrig. Valoarea investiției este de peste 2 milioane de lei – valoare eligibilă – din care 1.658.113 lei este valoarea cheltuielilor eligibile aferente Ministerului Educației Naționale și peste 600.000 lei este valoarea cheltuielilor eligibile aferente Orașului Avrig”, explică primarul Adrian David.

Proiect integrat  pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Mârșa

Cel de-al treilea proiect realizat cu fonduri europene la Avrig, este un proiect integrat, care a presupus reabilitarea liceului din Mârșa și construirea unei piste de biciclete între Mîrșa și Avrig, finalizată încă de la sfârșitul anului trecut.

“Este vorba despre un proiect finanțat de Ministerul Dezvoltării prin Programul Operațional Regional, în cadrul căruia sunt modernizate grădinița, sala de sport și clădirea în care se desfășoară cursurile primare și gimnaziale din Mârșa. În plus, se vor amenaja spațiile exterioare – alei, împrejmuiri, zone verzi.  Proiectul a fost depus spre finanțare, de Primăria Avrig, în luna august 2018, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 -2020, pe Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii. În acest sens, a fost încheiat un acord de parteneriat între Orașul Avrig, în calitate de lider si Consiliul Județean Sibiu, în calitate de partener, în vederea depunerii proiectului, cu cele două componente: reabilitarea, modernizarea şi dotarea grădiniței, școlii generale și a sălii de sport din localitatea Mârșa, aferentă liderului de parteneriat, orașul Avrig, în valoare de 13.5 milioane lei și construire pistă pentru biciclete şi rigole betonate pe DJ 105G, între Avrig și Mârșa, aferentă partenerului, Consiliul Județean Sibiu, în valoare de 8.362.360 lei. Valoarea totală a lucrărilor se ridică astfel la aproximativ 22 milioane lei cu TVA  iar termenul de finalizare este de 12 luni”, precizează primarul Adrian David.

Continuă lucrările la infrastructura rutieră

În anul 2023, administrația locală continua să investească și în infrastructura rutieră locală, modernizând drumuri, amenajând alei și căi de acces sau construind parcări.

La sfârșitul anului trecut, au fost finalizate lucrările de modernizare a Străzii Prundu Mic, care au presupus realizarea unei noi rețele de colectare a apelor pluviale, lucrări de asfaltare și amenajare trotuare, precum și două parcuri, parcări și spații verzi.

Administrația locală a aplicat și a atras fonduri pentru realizarea mai multor proiecte de dezvoltare și anul acesta. Aici ar fi de menționat în primul rând Strada Unirii, pentru care am obținut finanțare prin programul Anghel Saligny, lucrările urmând să înceapă în acest an. De asemenea, avem banii necesari pentru modernizarea străzilor și aleilor din localitatea Mârșa.

Alte investiții noi pe care le demarăm anul acesta, ar mai fi amenajarea unui teren sintetic multifuncțional la baza sportivă a orașului și cofinanțarea Casei de Cultură, unde cel mai probabil în luna aprilie sau mai, vor începe lucrările prin CNI. Cota de cofinanțare este de 550.000 de lei.

De asemenea, am depus și proiectul de reabilitare energetică a școlii gimnaziale din Avrig, atât pe AFM, cât și pe PNRR. Urmează cel mai probabil să dăm o declarație de renunțare pe PNRR, deoarece vom opta pentru Agenția Fondului de Mediu, unde cota de cofinanțare este mai mică.

Prin PNRR, am semnat contractul de finanțare și am început implementarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, printr-un proiect în valoare de 27.000 euro și am semnat contract de finanțare pentru construirea unei piste de biciclete pe Valea Avrigului, cu 1,6 milioane de euro. De asemenea, așteptăm semnarea contractului pentru infrastructura TIC, pe 500.000 de euro și evaluarea centrului cultural și educațional în clădirea fostei mori, cu aproximativ aceeași valoare.

Nu în ultimul rând, mai pregătim o serie de proiecte. Este vorba despre reabilitarea drumului Deal Bradu și de două segmente de drum care se află în zona centrală – zona blocurilor 12, 13, 14 și Strada Crișan. Aceste proiecte depind însă de lucrările la rețeaua de apă și ape uzate pe care trebuie să le realizeze SC Apă – Canal.