fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sibiu

Astrid Fodor a amânat dezvoltarea Sibiului pentru anul electoral 2024

Anticipând un an electoral foarte complicat, primarul Astrid Fodor a făcut economii din bugetul ultimilor ani, pentru ca lista ”realizărilor” din 2024 să fie una impresionantă chiar și pentru sibienii (din ce în ce mai mulți) hotărâți să nu-i mai acorde un nou mandat.

Așa se face că Sibiul are un excedent bugetar de 225.185.790 de lei din anii precedenți. Cea mai mare parte a sumei – 219.734.380 de lei – va fi folosită pentru ”dezvoltare”, adică pentru investiții vizibile și utile sibienilor. Restul banilor se vor duce pe cheltuieli de ”funcționare”.


În condițiile în care primărița ”a ținut la saltea” peste 225 de milioane de lei, Sibiul a fost văduvit, în ultimii ani, de proiecte majore. S-au cheltuit bani pe asfaltarea sau cârpirea unor străzi și pe amenajarea unor piste de biciclete pe care nu se plimbă mai nimeni. De departe, vizibilă pentru oricine este obsesia municipalității de a colora străzile cu roșu și verde. ”Mai mult verde” ar trebui să însemne mai mulți copaci, însă Fodor a dus o adevărată campanie de defrișări și betonări ale spațiilor verzi.


Buget electoral

Pentru că primarul a economisit bani pentru ”zile negre”, municipiul Sibiu are acum un buget de venituri și cheltuieli de peste 1 miliard de lei: 1.171.229.790 de lei, din care 570.961.650 de lei la secţiunea de funcţionare şi 600.268.140 de lei la secţiunea de dezvoltare. Proiectul de buget inițiat de Astrid Fodor a fost votat în unanimitate de consilierii locali, în mai puțin de 5 minute. Aleșii din PNL, USR și PSD s-au grăbit apoi să profite de ocazia de a se lăuda cu proiectele impuse de ei în lista investițiilor pentru 2024.


Pe capitole, bugetul Sibiului va fi împărțit astfel:
– Autorităţi executive – 56.411.030 de lei
– Apărare, Ordine publică, Siguranţă Naţională – 16.282.000 de lei
– Sănătate – 14.563.000 de lei,
– Cultură, recreere şi religie – 167.260.200 de lei
– Transporturi – 254.822.230 de lei
– Dobânzi – 3.738.890 de lei, pentru plata dobânzilor aferente datoriei publice interne şi externe.


Proiecte futuriste

Lista investițiilor prevăzute în bugetul anului electoral 2024 este foarte lungă. Multele zeci de proiecte sunt cuprinse în trei capitole: ”în curs de execuție”, ”în curs de contractare” și ”elaborare documentații tehnico-economice”. La ultimul capitol apare, ca și în campania electorală precedentă, construirea unui Complex de nataţie, sport şi agrement. Diferența dintre mega-proiectul prezentat în urmă cu patru ani și cel de acum este doar locația. Primăria va plăti, anul acesta, realizarea PUZ-ului, a studiului de fezabilitate și a altor studii pentru amplasarea aqua-parc-ului pe Calea Poplăcii. Dar acest lucru va fi posibil doar dacă Ministerul Apărării Naționale își va da acordul pentru un schimb de terenuri cu Primăria. Cu alte cuvinte, este o poveste readaptată pentru actuala campanie electorală.

Printre proiectele futuriste înșiruite în bugetul pe 2024 mai găsim un coridor supra și subteran de mobilitate pe străzile Alba Iulia – Milea, parcări supraterane și subterane prin cartiere. În rest, predomină instalarea de panouri fotovoltaice pe grădinițe, școli și licee. Primăria are în plan chiar ”înfiinţarea unui parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie de tip solar pentru consumul energetic al Municipiului Sibiu”. După ce va rezolva și modernizarea parcurilor din oraș, municipalitatea va înființa și un cimitir al animalelor de companie.