fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

ASTRA VR, o expoziție prin care vizitatorii pot utiliza 20 de perechi de căști VR

ASTRA VR, o expoziție prin care vizitatorii pot utiliza 20 de perechi de căști VR

Muzeul ASTRA a avut parte astăzi de o premieră națională în materie de circuit expozitional într-un muzeu în aer liber! Este vorba despre vernisajul ASTRA VR, o expoziție prin care vizitatorii pot utiliza 20 de perechi de căști VR, care funcționează independent. Dispozitivele de ultimă generație redau o lume virtuală (la propriu!) a satului românesc, animată 3D, în care sunt reliefate scene de viață, peisaje, natură, arhitectură și obiceiuri tradiționale. Noul circuit expozițional cuprinde Gospodăria de boștinar din Sebeșul de jos, Staulul și Gospodăria de oier din Rășinari, monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Proiectul mai cuprinde secvențe de benzi desenate și povești sonore despre păstorit și despre confecționarea lumânărilor din ceară, uleit și prepararea oțetului de mere.

,,Având în vedere că toată povestea cu pandemiei s-a concentrat în jurul tehnologiei multimedia, trebuia cumva să venim în această combinație de tehnologie, digitalizare, dar și în chestiunile palpabile. Ce poate fi mai provocator decât să realizezi o conexiune între ceea ce înseamnă arhaismul ruralității încă existent în România, dar și tehnologia atât de prezentă în multe spații din comunicatea europeană și cum un muzeu în aer liber poate să le echilibreze și să dea un mesaj de accesibilizare a patrimoniului către comunitate.”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.

,,ASTRA VR este un proiect care a luat un punctaj foarte mare și a primit o sumă de aproximativ 165.000 euro pentru a pune în valoare patrimoniul etnografic prin utlizarea celor mai noi tehnologii multimedia. Implementarea proiectului durează până în luna februarie 2022. Mă bucur că încep să se vadă rezultatele! Este unul dintre proiectele implementate aici, la Muzeul ASTRA.”, Bogdan Trîmbaciu, Director Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii

,,Prin ASTRA VR și munca tuturor celor care au participat la acest proiect, fiecare obiect de patrimoniu din cele trei gospodării prinse în acest circuit expozitional prinde o față umană, iar fiecare vizitator poate găsi în el ceva personal. Acest aspect îl va face în primul rând să se întoarcă la Muzeul ASTRA, fiindcă toate experiențele pe care le propune proiectul – ASTRA VR – necesită mai multe prezențe aici.”, a declarat Mirela Iancu, coordonator și curator ASTRA VR.

,,Cel mai interesant și cel mai inovativ în acest proiect în Muzeul ASTRA este asumarea unui alt tip de poveste și unui alt fel de a vorbi cu vizitatorii. Poveștile sunt spuse la modul personal, iar vizitatorii intră în aceste povești și le ascultă la persoana I. Sunt parte dintr-un film, care îi înconjoară. ASTRA VR este o poveste emoțională și sentimentală, dar și directă, în egală măsură.”, a declarat arhitectul Constantin Goagea, coordonatorul echipei de design ASTRA VR.

Etichete:

Recomandam sa citesti si